Putin, întâlnire cu Xi Jinping ca să răstoarne ordinea mondială. Cum vor să oprească dominația SUA

DE Alexandru Pop | Actualizat: 17.10.2023 - 11:44
Putin, întâlnire cu Xi Jinping - Foto: Profimedia Images

Vladimir Putin și Xi Jinping urmează să se întâlnească săptămâna aceasta, la Beijing, într-o vizită a liderului rus, care va sublinia viziunea lor comună pentru o nouă ordine internațională, care nu mai este dominată de Statele Unite și aliații acestora.

SHARE

Această întâlnire dintre cei mai puternici doi autocrați ai lumii vine pe măsură ce liniile geopolitice opuse se întăresc la nivel global.

Mai întâi, ca urmare a invaziei ucrainene, de către Rusia, a Ucrainei, lansată la doar trei săptămâni după ultima întâlnire a liderilor, din capitala chineză, în anul 2022.

Putin, întâlnire cu Xi Jinping

Acum, ca urmare a războiului al Israelului, împotriva militantului palestinian. Grupul Hamas amenință să transforme toată această situaţie într-un conflict mai larg, care ar putea distruge stabilitatea, în Orientul Mijlociu.

Atât Beijingul, cât și Moscova au criticat acțiunile Israelului și au cerut o încetare a focului, în cea mai recentă manifestare a eforturilor celor două puteri, de a-și intensifica enunţurile alternative, față de cele ale SUA, care afirmă dreptul permanent al Israelului de a riposta.

Putin și Xi vor discuta cel mai probabil, despre conflictul israeliano-palestinian, în timpul întâlnirii lor, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit presei de stat ruse.

Citeşte şi: Vladimir Putin l-a chemat pe Erdogan la Soci. Se teme să părăsească Rusia

Întâlnirea dintre cei doi are loc când s-a confirmat că președintele american Joe Biden va călători miercuri, în Israel.

Se așteaptă ca Biden să facă o demonstrație de susținere a Israelului, în timp ce încearcă să elimine Hamas. SUA presează pentru modalități de a atenua criza umanitară din Gaza și avertizează alți actori regionali, cu privire la implicarea în conflict.

Xi și Putin vor discuta probabil situația, în timpul unei întâlniri din această săptămână, după ce Putin a sosit marți dimineață, ca invitat de onoare, la un forum de la Beijing. Este o călătorie în străinătate extrem de rară, pentru liderul rus, izolat diplomatic.

Citeşte şi: Vladimir Putin încearcă să câştige timp, crede şeful CIA, William Burns

Se așteaptă șefi de stat, reprezentanți și delegații din peste 140 de țări, la evenimentul diplomatic de două zile, de referință, al Chinei, care începe azi, marcând 10 ani de la începutul eforturilor de finanțare a infrastructurii globale a lui Xi și care îi oferă liderului chinez o oportunitate de a populariza ambițiile globale tot mai mari ale Beijingului, conform CNN.

Momentul forumului găzduit de la Beijing este atunci când Israelul semnalează că ar putea lansa o invazie terestră asupra Fâșiei Gaza, guvernate de Hamas. Aceasta îi oferă lui Putin oportunitatea de a îndepărta atenția internaţională de la războiul din Ucraina, spun analiștii.

Se așteaptă ca Moscova să depună o rezoluție a Consiliului de Securitate la Națiunile Unite, care cere încetarea focului, fără a numi Hamas. Reprezentantul său la ONU a comparat bombardamentul zilnic al Fâşiei Gaza, de către Israel, cu asediul Leningradului, din timpul războiului mondial.

Din contră, președintele american Joe Biden a descris în acest week-end atacul Hamas drept cel mai grav masacru al evreilor, de la Holocaust încoace.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te