Putin, în panică. Avioane F-16 și Mirage-2000, în Ucraina. SUA trimit un Rivet Joint prin România.
Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umierov, împreună cu președintele Volodimir Zelenski au confirmat în timpul unei reuniuni de informare la Kiev la 6 februarie că au fost primite două loturi de avioane, F-16 de la Olanda și Mirage-2000 din Franța.
Putin, în panică. Avioane F-16 și Mirage-2000, în Ucraina
„Forțele aeriene ucrainene au primit întăriri mult așteptate – primele avioane de luptă Mirage 2000 din Franța și F-16 din Regatul Țărilor de Jos”, a declarat Umierov, potrivit European Pravda.
❗️French Mirage 2000-5F fighters already in Ukraine
— 🪖MilitaryNewsUA🇺🇦 (@front_ukrainian) February 6, 2025
Thank you France🇫🇷❤️🇺🇦 pic.twitter.com/H7kIBqoWTP
„Aceste avioane moderne de luptă se află acum în Ucraina și vor fi în curând desfășurate în misiuni de luptă, sporind capacitățile noastre de apărare și întărindu-ne capacitatea de a contracara eficient agresiunea rusă.”
Zelensky a confirmat că aeronavele au fost livrate miercuri, 5 februarie.
SUA trimit un Rivet Joint prin România în Marea Neagră
Pentru prima dată după 22 februarie 2022, un avion de recunoaștere US Air Force RC-135 Rivet Joint a survolat Marea Neagră la 5 februarie.
Odată început războiul, aceste avioane americane nu s-au aventurat în Marea Neagră, îndeplinind câteva misiuni din zona coastei României. La 28 iunie 2024, un RC-135V al Forțelor Aeriene ale SUA, operând de la RAF Mildenhall din sud-estul Angliei, a scanat Marea Neagră din interiorul granițelor României, potrivit FlightRadar24.
La 5 februarie, avionul american, cu nume de cod Jake17, a survolat România de la nord-est-sud, ieșind în Marea Neagră prin Constanța, având Sevastopolul în raza misiunii sale.
Avioane RC-135W Rivet Joint ale Forțelor Aeriene Regale Britanice au mai efectuat misiuni în largul coastei României, la 150 de mile vest de garnizoana rusă a Flotei Mării Negre din Sevastopol, potrivit semnalelor GPS capturate de Flightradar24.
U.S. Air Force are 17 astfel de aeronave în inventarul său. Platforma oferă „capacități de colectare, analiză și diseminare a informațiilor la fața locului aproape în timp real”.
Senzorii sofisticați de pe Rivet Joint absorb” emisiile electronice de la comunicații, radar și alte sisteme, fiind foarte eficient în misiuni de recunoaștere înaintea unor atacuri majore ale Ucrainei.
Alertă în Crimeea, Rusia se teme de o lansare a rachetelor Storm Shadow
Odată cu sosirea avioanelor occidentale în Ucraina și a avionului american de recunoaștere în Marea Neagră, armata rusă a declarat „pericol aerian” în Crimeea. Canalele de monitorizare din Rusia raportează o posibilă lansare a rachetelor Storm Shadow.
Crimeea, anexată de forțele ruse în urmă cu un deceniu, a fost ținta unor lovituri repetate cu rachete ucrainene. Moscova a acuzat Washingtonul că furnizează Kievului coordonate precise pentru loviturile sale după ce avioanele de recunoaștere și de spionaj au localizat ținte.
Livrările de avioane occidentale către Ucraina marchează o altă piatră de hotar în eforturile Kievului de a-și moderniza puterea aeriană și de a contracara amenințările aeriene rusești.
Olanda a promis Ucrainei 24 de avioane F-16, primele fiind programate să fie livrate în octombrie 2024. În plus, Guvernul olandez a promis că va achiziționa arme aer-sol pentru aceste avioane de luptă în valoare de peste 150 de milioane de euro.
Citește și: Avioanele de spionaj ale NATO s-au întors în România, vizând ținte în Crimeea. Putin ne amenință
Numărul real de avioane de vânătoare deja transferate este secret. Pachetul olandez mai include motoare de rezervă, componente esențiale și rachete aer-aer AIM-120 AMRAAM.
Olanda a autorizat și Ucraina să folosească aceste avioane pentru lovituri în interiorul Rusiei – o schimbare de politică care ar putea avea implicații semnificative pe câmpul de luptă.
Citește și: Număr record de avioane-spion deasupra României. Ce misiuni au alături de avioane de luptă NATO
Kievul așteaptă să sosească 61 de avioane F-16 din Olanda, Danemarca, Belgia și Norvegia, formând coloana vertebrală a flotei aeriene a Ucrainei furnizate de Vest. Deși multe sunt variante mai vechi A/AM, unele au fost modernizate cu avionică și sisteme de arme îmbunătățite înainte de transfer.
Împreună cu Mirage 2000-5F, care pot folosi rachete de croazieră Storm Shadow / SCALP, va fi o flotă de temut.
Putin se teme că Ucraina va trece acum la atacuri mult mai îndrăznețe cu avioanele primite. Kievul poate acum intercepta mult mai eficient rachete de croazieră și drone rusești, contestând superioritatea aeriană a Rusiei și, chiar executând lovituri profunde asupra țintelor de mare valoare dincolo de linia frontului.