VIDEO Putin, acuzat ca fiind „principalul vinovat” de doborârea zborului MH17 în Ucraina

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 19.06.2019 - 21:44
Avionul MH17, doborât în Ucraina/ Foto: Getty Images

Patru suspecţi urmează să fie judecaţi de crimă, în martie 2020, în Olanda, în cadrul anchetei cu privire la doborârea zborului MH17, în 2014, în estul separatist al Ucrainei, cu o rachetă rusă de tip Buk. Putin ”este principalul vinovat”, acuză mama unor victime.

SHARE

Cei patru bărbați acuzați de doborârea aeronavei sunt rușii Igor Girkin, Serghei Dubinski și Oleg Pulatov și ucraineanul Leonid Kharchenko, care au luptat în 2014, în estul Ucrainei, fiind de partea separatiștilor sprijiniți de regimul de la Moscova, scrie Daily Mail.

Procurorul olandez Fred Westerbeke, cel care s-a ocupat de instrumentarea acestui dosar care a dus la tensiuni internaționale mari cu Rusia, a anunțat că procesul va începe în martie 2020, iar cei patru bărbați acuzați de crime, după doborârea zborului MH17 în Ucraina, vor fi judecați în lipsă, necerându-se extrădarea lor.

Sergey Dubinsky

Conform sursei citate, potrivit aceluiași procuror olandez, cele patru persoane vizate de anchetă sunt acuzate că au adus în estul Ucrainei, în zona de conflict, sistemul antiaerian BUK, care ar fi fost folosit pentru a trage racheta care a dus la doborârea Boeingul Malaysia Airlines. 

Rusia susține că „acuzațiile sunt nefondate”

În tragedie, care s-a petrecut în data de 17 iulie 2014, au murit 298 de persoane, pasageri ai aeronavei și membri ai echipajului.

De partea cealaltă, mai arată sursa citată, oficialii de la Moscova cataloghează drept „nefondate” acuzațiile, afirmând că totul este o manevră externă prin care se încearcă discreditarea Rusiei.

Conform procurorilor olndezi, însă, Igor Girkin (foto sus), unul dintre rușii acuzați de omor, a fost colonel în cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei.

Leonid Kharchenko

Dubinski a lucrat în cadrul Direcției Principale de Inforțaii GRU a Rusiei, Oleg Pulatov a fost soldat în cadrul trupelor speciale Spețnaz, iar Leonid Kharchenko este un speratist ucrainean.

Oleg Pulatov

În apărarea sa, Igor Girkin, citat de agenția de știri Interfax din Rusia, a spus că „rebelii nu au doborât Boeingul”.

„O crimă oribilă”

La rândul său, ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a cerut, miercuri, Rusiei să coopereze pe deplin cu anchetatorii care se ocupă de acest caz, catalogând tragedia drept „o crimă oribilă" și spunând că familiile victimelor „merită să se facă dreptate prin justiție”.

Pe de altă parte, Silene Fredriksz, al cărei fiu și noră au murit în tragedia din estul Ucrainei, a declarat  pentru presa olandeză că este „fericită că procesul va putea în sfârşit să înceapă şi că numele suspecţilor au fost dezvăluite. Este un început. Sunt mulţumită”. 

Întrebată cine se face vinovat de doborâre, ea a răspuns că preşedinte rus Vladimir „Putin, pentru că a făcut acest lucru posibil. El este principalul vinovat”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te