Putin a tăiat gazul Italiei. Câștigă Africa

DE Newsweek România | 27.11.2022 - 18:10
Foto: Profimedia Images

Dar ziua de 1 octombrie a marcat și închiderea robinetului de gaz rusesc pentru Italia. Anunțul a fost făcut de compania italiană Eni.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Ca în alte situații asemănătoare, furnizorul rus a pus această situație pe seama unor probleme tehnice de pe teritoriul Austriei.

Dar mulți comentatori au adus în discuție inclusiv declarațiile pro-Ucraina ale Georgiei Meloni, care, după alegerile din 25 septembrie, a devenit virtual prim-ministru al Italiei, în cadrul unei posibile coaliții de dreapta și extrema dreaptă.

Declarațiile au produs, probabil, iritare la Kremlin, care se aștepta la cu totul altceva de la o coaliție în care doi dintre prezumtivii parteneri, Matteo Salvini și Silvio Berlusconi, nu și-au ascuns niciodată simpatiile față de Vladimir Putin - înainte ca armatele sale să invadeze Ucraina.

Decizia de a opri robinetul pentru Italia are mai degrabă drept consecință schimbarea hărții energetice în Europa de Sud-Vest decât „înghețarea“ peninsulei pe timp de iarnă.

Potrivit unei analize Reuters, în săptămânile care au urmat invaziei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, Claudio Descalzi, directorul general al companiei energetice italiene Eni, a întreprins o serie de călătorii la furnizorii de gaze din Africa.

Vizitele au inclus întâlniri cu oficiali din Algeria în februarie, plus discuții în Angola, Egipt și Republica Congo în martie.

Compania italiană a reușit astfel să obțină gaz suplimentar pentru a înlocui o mare parte din volumele pe care le primea de la principalul său furnizor, Rusia.

Cea mai mare parte a gazului suplimentar va proveni din Algeria, care a declarat la 21 septembrie că va crește livrările totale către Italia cu aproape 20%, până la 25,2 miliarde de metri cubi în acest an. Acest lucru înseamnă că va deveni principalul furnizor al Italiei, asigurând aproximativ 35% din importuri; între timp, cota Rusiei a scăzut la niveluri foarte mici, a declarat Descalzi.

Este o schimbare agilă pe care multe țări europene nu au fost în măsură să o efectueze, în timp ce războiul lui Putin zguduie continentul, notează Reuters.Mișcarea vine să plaseze Italia într-o poziție mai bună, în acest moment, comparativ cu Germania, o putere economică și mult timp un sinonim al planificării prudente.

Mizând până în ultimul moment pe gazul rusesc, Germania a fost prinsă complet nepregătită, se mai arată în analiza Reuters.

Italia, o țară obișnuită cu crizele economice, pare relativ rezistentă. Și-a asigurat aprovizionarea suplimentară și este încrezătoare că nu va fi nevoie să raționalizeze gazul, iar guvernul său a declarat că țara este „cea mai bună din Europa“ în ceea ce privește securitatea energetică.

În timp ce, în plină criză a energiei și după misterioasa sabotare a conductelor gazifere din Marea Baltică, Germania primește din partea Rusiei propunerea vicleană de a i se furniza gaz prin North Stream 2, proiect închis odată cu declanșarea invaziei. Dacă s-ar da curs propunerii, aceasta ar însemna o lovitură gravă la adresa unității europene în fața Rusiei.

Surse: Revista Presei Internaționale Rador, Reuters

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te