Putin a confiscat prin decret centrala nucleară ucraineană Zaporojie. Grossi, în drum spre Kiev

DE Elena Andrei | 05.10.2022 - 20:06
Grossi, în drum spre Kiev/foto: Profimedia Images

Președintele rus, Vladimir Putin, a emis un decret prin care instalațiile centralei nucleare de la Zaporojie sunt incluse pe lista activelor federale. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Grossi, este în drum spre Kiev.

SHARE

„Guvernul rus va lua măsuri pentru a stabili proprietatea federală a Centralei Nucleare Zaporojie și a altor instalații necesare pentru funcționarea acesteia", se arată în decretul publicat miercuri.

De asemenea, Putin a instruit guvernul să înființeze compania unitară federală de stat „Zaporozhye Nuclear Power Plant” pentru a asigura securitatea activelor sale.

Decretul stabilește, de asemenea, statutul de operator al centralei nucleare.

„Acordarea statutului de organizație cu operațiuni în domeniul energiei nucleare societății pe acțiuni Operatorul Centralei Nucleare Zaporojie, care, folosindu-se de propriile capacități sau apelând la sprijinul altor organizații, se va angaja în activități de operare sau de încetare a funcționării instalațiilor nucleare de la centrala nucleară Zaporojie", se arată în decret.

Citește și

Polonia, în discuții pentru a găzdui pe teritoriul său și a avea acces la arsenalul nuclear al NATO

VIDEO Interceptări. Rus disperat: „Au tras 237 proiectile în 40 de minute”.„Ieși naibii de acolo”

Permisele emise pentru centrala nucleară și angajații acesteia înainte de 30 septembrie vor continua să fie în vigoare până când vor fi emise altele noi, în conformitate cu legislația rusă.

Fostul inginer-șef al centralei nucleare de la Balakovo, Oleg Romanenko, ar urma să conducă compania de operare a centralei nucleare de la Zaporojie, a anunțat miercuri compania Rosenergoatom.

Corporația rusă de stat Rosatom a creat o societate pe acțiuni numită "Organizația de exploatare a centralei nucleare Zaporojie", înregistrată la Moscova, care este destinată să administreze centrala nucleară ocupată.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, se îndreaptă spre Kiev, a scris acesta miercuri pe Twitter.

„În drum spre Kiev pentru întâlniri importante. Nevoia unei zone de protecție a securității nucleare și a siguranței (NSSPZ) în jurul centralei nucleare Zaporizhzhya este acum mai urgentă ca niciodată", a scris Grossi pe Twitter.

Șeful AIEA a vizitat anterior Armenia, unde a anunțat că intenționează să continue negocierile cu guvernul ucrainean în vederea stabilirii unei zone de securitate și siguranță nucleară în jurul centralei nucleare Zaporojie.

Rușii l-au răpit pe directorul general al ZNPP, Ihor Murașov, la 1 octombrie. S-a raportat că nu se știe unde se află acesta. Agenția rusească TASS a scris că Murașov „coopera și transmitea date către Kiev”.

La 5 octombrie, Petro Kotin, președintele Energoatom, compania națională producătoare de energie nucleară, a preluat atribuțiile de director general al centralei nucleare din Zaporojie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te