Putin a amenințat Statele Unite cu un război mondial care va "aduce omenirea pe marginea prăpastiei"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 09.02.2024 - 14:54
Putin a amenințat Statele Unite cu un război mondial care va "aduce omenirea pe marginea prăpastiei" - Foto: Profimedia images

Putin a amenințat Statele Unite cu un război mondial care va "aduce omenirea pe marginea prăpastiei" în cazul în care soldații americani vor "pune piciorul să apere Ucraina". Declarațiile dictatorului de la Kremlin au fost făcute în cadrul interviului lui Tucker Carlson.

SHARE

Președintele rus a făcut apel la SUA să "oprească luptele din Ucraina" și să militeze pentru pace, în condițiile în care NU Statele Unite duce un război sângeros de doi ani de zile în Ucraina, ci chiar Rusia lui: "Trebuie să căutăm o cale de ieșire din această situație".

Putin a amenințat Statele Unite cu un război mondial care va "aduce omenirea pe marginea prăpastiei"

Vorbind în primul său interviu cu o figură mediatică occidentală de la invadarea Ucrainei în februarie 2022, Putin a părut să semnaleze pentru prima dată că Washingtonul și Moscova sunt implicate în discuții de pace pe canale secundare cu privire la războiul din Ucraina.

"Anumite contacte sunt menținute", i-a spus Putin lui Carlson, dar a refuzat să intre în mai multe detalii.

Cu toate acestea, președintele rus a amenințat în mod voalat Statele Unite că: "Dacă cineva are dorința de a trimite trupe regulate, acest lucru ar aduce cu siguranță omenirea în pragul unui conflict global foarte grav".

Putin îl acuză pe Boris Johnson că a sabotat acordul de pace

Putin, în vârstă de 71 de ani, l-a acuzat, de asemenea, pe Boris Johnson de sabotarea unui acord de pace cu Ucraina în primăvara anului 2022.

Carlson l-a întrebat pe Putin despre rapoartele potrivit cărora Ucraina a fost "împiedicată să negocieze un acord de pace de către fostul premier britanic, care acționează în numele administrației Biden".

Citește și: Putin anunță când se va opri războiul din Ucraina: „Încetați să mai furnizați arme Ucrainei”

Afirmația a apărut pentru prima dată după ce David Arahamiya, negociatorul-șef al Ucrainei în negocierile de pace, a citat călătoria surpriză a dlui Johnson la Kiev în 2022 printre motivele pentru care discuțiile s-au blocat.

Arahamiya a declarat unui jurnalist că, în timp ce discuțiile dintre Kiev și Moscova erau în curs de desfășurare la Istanbul, fostul premier britanic Boris Johnson le-a spus liderilor de la Kiev că Ucraina "nu ar trebui să semneze absolut nimic cu ei - și să lupte pentru a-și recupera teritoriile anexate ilegal de Rusia".

Citește și: Ce crede Putin despre invadarea unei țări NATO? A spus tot în interviul acordat lui Tucker Carlson

Fostul prim-ministru a negat anterior cu vehemență afirmațiile ca fiind "un nonsens total" și "propagandă rusă".

Boris Johnson a declarat că doar "și-a exprimat îngrijorarea" cu privire la natura potențialului acord în timpul unei conversații cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

El a adăugat că l-a asigurat pe Zelenski de sprijinul neclintit al Regatului Unit pentru Ucraina, declarând că Marea Britanie va susține Kievul "cu 1.000% ".

Putin acuză Ucraina că a refuzat "pacea rusească" la ordinul Washingtonului

Carlson l-a întrebat pe Putin dacă Ucraina este doar un "satelit" al Occidentului, iar dictatorul de la Moscova a răspuns: "Dacă administrația Zelenski din Ucraina a refuzat să negocieze (pacea în termeni rusești n.red), presupun că au făcut-o la ordinul Washingtonului."

Liderul rus a continuat să afirme că un acord de pace a fost stabilit la Istanbul cu negociatorul șef al Ucrainei, dar a fost anulat de dl Johnson, prelungind războiul cu încă 18 luni.

Putin a spus: "Premierul Johnson a venit să ne convingă să ieșim din asta și am ratat această șansă. Ei bine, ați ratat-o".

Discutând despre o potențială cale spre pace, Putin a adăugat: "Dacă Washingtonul consideră că este o decizie greșită, să renunțe la ea. Să găsească scuza delicată pentru ca nimeni să nu fie jignit. Lăsați-l să găsească o cale de ieșire. Nu noi am fost cei care am luat această decizie. Au fost ei. Așa că lăsați-i să revină asupra ei", potrivit The Telegraph.

El a adăugat: "Și acum trebuie să căutăm o cale de ieșire din această situație pentru a le corecta greșelile. Ei au făcut-o, așa că lăsați-i să o corecteze ei înșiși. Noi susținem acest lucru".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te