Purtătorul de cuvânt al armatei ruse confirmă retragerea trupelor militare din orașul Herson

DE Bianca Iosef | 10.11.2022 - 14:43
Tancuri rusești- FOTO: Profimedia Images

Retragerea trupelor ruse din oraşul Herson şi din nordul regiunii ucrainene omonime a început deja, a declarat joi Ministerul Apărării rus.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

''Se execută manevra de transferare a unităţilor trupelor ruse către poziţii amenajate pe malul stâng al fluviului Nipru în strictă consonanţă cu planul aprobat'', a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ruse, Igor Konaşenkov, în buletinul zilnic de război.

Comandatul forţelor ruse în Ucraina, generalul Serghei Surovikin, a anunţat miercuri că manevra privind transferarea trupelor pe malul stâng al Niprului se va executa ''într-un interval scurt de timp''.

Citește și: 30 de persoane au participat la un o simulare de incendiu pe Aeroportul Henri Coandă din București

''După evaluarea situaţiei create, propunem transferarea apărării pe malul stâng al fluviului Nipru. Îmi dau seama că aceasta nu este o decizie uşoară'', i-a transmis Surovikin ministrului apărării rus, Serghei Şoigu.

Citește și: 250 de milioane de euro pentru Republica Moldova din partea UE. O parte din sumă este pentru gaze

Într-o declaraţie televizată, generalul Serghei Surovikin a precizat că oraşul Herson, situat pe malul de vest al Niprului, nu mai poate fi aprovizionat. El a susţinut totodată că pentru trupele ruse din zonă există ameninţarea unui atac ucrainean cu rachete asupra barajului Nova Kahovka, ceea ce ar produce inundarea unei mari părţi a Hersonului. ''Apare o nouă ameninţare pentru populaţia civilă şi izolarea totală a forţelor noastre pe malul drept al Niprului'', a explicat generalul, care a propus ca trupele ruse să ia poziţii defensive pe malul de est al fluviului.

''Sunt de acord cu concluziile şi propunerile dumneavoastră. Începeţi retragerea soldaţilor şi luaţi toate măsurile pentru a transfera trupele peste râu!'', a transmis Şoigu în urma raportului generalului Surovikin.

Totuşi, în Ucraina, vestea despre retragerea rusă din Herson a fost primită cu neîncredere.

''Duşmanul nu ne face daruri, nu face 'gesturi de bunăvoinţă''', a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în obişnuita sa intervenţie nocturnă. Şeful statului ucrainean a adăugat că, din acest motiv, forţele ucrainene trebuie să acţioneze ''cu mare atenţie, fără emoţii şi fără riscuri inutile''.

Pe de altă parte, Zelenski a avertizat ''încă o dată'' autorităţile de la Moscova că ''orice încercare'' de a arunca în aer barajul hidroelectric de la Nova Kahovka, de a inunda teritoriul şi de a lăsa fără apă centrala nucleară Zaporojie ''ar însemna că (Rusia) declară război întregii lumi'', conform Agerpres. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te