Protocol Rusia-Iran pentru Strâmtoarea Ormuz. SUA cere Germaniei să se alăture forței europene

DE Adina Mutăr | 30.07.2019 - 22:56
Amiralul Hossein Khanzadi

Rusia şi Iranul au semnat un protocol de cooperare militară care include posibilitatea efectuării de exerciţii navale comune în Oceanul Indian, inclusiv în Strâmtoarea Ormuz, relatează Newsweek.

SHARE

Comandantul Forțelor Navale Iraniene, amiralul Hossein Khanzadi, a declarant că a fost semnat un „memorandum fără precedent” cu forțele navale rusești și urmează să se organizeze exerciții navale comune în apele din Golf și în Strâmtoarea Ormuz, unde deja se formează o forță aliată europeană  pentru a contracara acțiunile agresive ale Iranului.

„Statul Major al Armatei iraniene şi Ministerul rus al Apărării au semnat un memorandum în scopul intensificării relaţiilor bilaterale”, a anunţat Hossein Khanzadi.

Documentul a fost semnat în cursul unei vizite efectuate de Hossein Khanzadi la St. Petersburg, cu ocazia Zilei Marinei rusești.

„Este vorba de primul protocol de acest tip şi poate fi considerat drept o avansare a relaţiilor dintre Teheran şi Moscova în materie de apărare”, a precizat Khanzadi.

Comandantul Forţelor Navale iraniene a anunţat că Rusia şi Iranul vor organiza „curând” exerciţii navale în Oceanul Indian şi în Strâmtoarea Hormuz.

„Curând vom planifica exerciții comune în Oceanul Indian, în cea mai importantă parte a Oceanului Indian, dintre Golful Oman, Strâmtoarea Ormuz și Golful Persic”, a subliniat Khanzadi.

Londra a anunţat crearea unei forțe europene de protecţie maritimă pentru a asigura tranzitul navelor prin Golful Persic, în contextul în care Iranul a capturat un petrolier britanic.

Săptămâna trecută a suplimentat navele de război din Golf și a trimis forțe de comando în Bahrein pentru escortarea tuturor vaselor sub pavilion britanic.

Statele Unite au solicitat oficial, marți, Germaniei să se alăture Franței și Marii Britanii într-o misiune pentru a asigura transportul sigur prin Strâmtoarea Ormuz, în largul coastei Iranului și pentru a combate agresiunea iraniană, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ambasadei SUA la Berlin, informează DPA.

 „Am solicitat oficial Germaniei să se alăture Franței și Regatului Unit pentru a ajuta la securizarea Strâmtorii Ormuz și a combate agresiunea iraniană. Membrii Guvernului german au fost de acord că libertatea de navigație trebuie protejată. Întrebarea noastră: trebuie protejată, da, dar de cine?”, a spus purtătoarea de cuvânt a Ambasadei.

Pentagonul a desfășurat, de asemenea, active militare suplimentare în Orientul Mijlociu,  2.500 de soldați, un grup de nave de război, bombardiere, ca răspuns la ceea ce Casa Albă susține că este „o amenințare crescută reprezentată de Iran”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te