Proteste masive în Polonia, după moartea unei femei împiedicate să facă avort legal

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 07.11.2021 - 15:30
Proteste masive în Polonia, după moartea unei femei împiedicate să facă avort legal. Foto: https://olxpraca.com/

Moartea unei femei însărcinate în Polonia a reaprins dezbaterea asupra interzicerii avortului într-una din țările cele mai devotate catolicismului din Europa, scrie Reuters.

SHARE

Miii de oameni au ieșit în stradă în Polonia, după moartea unei tinere căruia medicii i-au refuzat un avort, deși fătul avea malformații, iar gravia a rămas fără lichid amniotic. Protestele au fost declanșate de faptul că ar fi fost în viață dacă avorturile nu ar fi interzise aproape în totalitate în Polonia.

Izabela, o femeie de 30 de ani, aflată în a 22-a săptămână de sarcină, despre care familia ei susține că a murit de șoc septic deoarece doctorii au așteptat ca inima copilului ei nenăscut să se oprească, este prima victimă a legii care interzice avortul în Polonia, acuză activiștii.

Guvernul spune că nu legea este de vină pentru moartea ei, ci o eroare medicală.

Citește și: Nicușor Dan: Nu mi-am pus problema să obțin certificat verde

Izabela a ajuns la spital în septembrie, după ce i s-a rupt apa, potrivit familiei. Ecografiile au arătat că fătul avea numeroase malformații.

„Copilul are 485 de grame. Deocamdată, din cauza legii avortului, trebuie să aștept. Nu pot face nimic. (Medicii - n.r.) o să aștepte până moare sau se întâmplă ceva, iar dacă nu, pot să fac septicemie”, i-a scris Izabela mamei sale într-un mesaj, potrivit postului TVN24, citat de Digi24.

Când ecografia a arătat că fătul este mort, medicii de la spitalul din Pszczyna, în sudul Poloniei, au decis să facă cezariană. Avocata familiei, Jolanta Budzowska, afirmă că inima Izabelei s-a oprit în drum spre sala de operație și a murit, în ciuda eforturilor medicilor de a o resuscita.

Spitalul a anunțat vineri că doi medici care erau de gardă când a murit Izabela au fost suspendați. Colegiul Medicilor din Polonia nu a emis nicio declarație deocamdată.

Citește și: Certuri în PNL înainte de a decide alianța cu PSD sau USR. Cîțu, discuții pentru șefia Senatului  

Parridul de guvernământ, Lege și Dreptate (PiS), respinge acuzațiile că decizia Tribunalului Constituțional este de vină pentru moartea Izabelei, pe care o atribuie unei erori medicale.

„Când este vorba de viața și sănătatea mamei, dacă este în pericol, atunci este posibilă întreruperea sarcinii, iar legea nu schimbă nimic”, a declarat vineri premierul Mateusz Morawiecki.

Parlamentarul PiS Bartlomiej Wroblewski, membru al Seimului (camera inferioară a parlamentului polonez), a declarat pentru Reuters că acest caz nu trebuie „instrumentalizat și folosit pentru a limita dreptul la viață, pentru a omorî toți copiii bolnavi sau cu dizabilități”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te