Profesoară din SUA: „2+2=4 duhnește a supremație albă patriarhală. Matematica nu e neutră cultural”

DE Alexandru Pop | Actualizat: 13.08.2020 - 09:16
Considerații pe Twitter/FOTO: twitter.com

O profesoară de matematică din New York a provocat reacții de dezaprobare după ce a afirmat că operația aritmetică 2 + 2 = 4 „duhnește a supremație albă patriarhală” și că e numai un mit afirmația că matematica ar fi neutră din punct de vedere cultural.

SHARE

În urmă cu doi ani, Rubel a stârnit controverse după ce a afirmat într-o lucrare academică că recompensele bazate pe muncă grea, susținută sunt „un instrument al albilor” care oprimă minoritățile.

Rubel a scris recent că utilizarea adunării simple „2 + 2 = 4” pentru a demonstra obiectivitatea și neutralitatea matematicii „duhnește a supremație albă patriarhală”.

Ea a adăugat într-un mesaj tweet ulterior că „alături de clișeul bineînțeles că matematica este neutră, deoarece 2 + 2 = 4 mai există expresiile corelate (și sinistre) matematica este pură și protejează matematică, și toate put a supremație albă patriarhală. Aș prefera să mă gândesc la educarea oamenilor și la protejarea planetei (cu matematica în slujba obiectivelor lor)”.

Washington Examiner a scris, arată G4 Media, că mesajele tweet ale profesorei de la Brooklyn College au atras atenția altor persoane din mediul academic, inclusiv ale unui candidat la titlu de doctorand de la Harvard, Kareem Carr, care a firmat: „Oamenii spun că este subiectivism să întrebe dacă matematica este occidentală. Nu înțeleg acest lucru. Este un fapt obiectiv că unele grupuri au fost mai implicate în crearea matematicii moderne decât altele. Este posibil ca ei să fi *încercat* să o facă obiectivă, dar nu este o prostie să întrebi dacă au și reușit de fapt!”

Un alt profesor, James Lindsay, a respins afirmațiile lui Reubel, spunând că operația matematică simplă 2 + 2 = 4 a ajutat la obținerea unor realizări științifice semnificative. „Asa s-a întâmplat cu siguranță, iar celor Woke trebuie să li se reminteasca ferm că realizările ingineriei, precum călătoriile spațiale și rachetele, depind în totalitate de acceptarea unor semnificații stabile ale enunțurilor matematice, precum 2 + 2 = 4, ca fiind adevărate în mod obiectiv, nu simple accidente ale culturii,” a scris Lindsay. Termenul woke indică o persoană, instituție sau companie care sunt vigilente la nedreptățile din societate, în special la rasism. Cuvântul e folosit în prezent de dreapta americană ca termen peiorativ pentru a descrie activiștii progresiști.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -