Procesul presupusului organizator al atacurilor teroriste de la 11 septembrie, reluat la Guantanamo

DE Alexandru Pop | 08.09.2021 - 11:56
Procesul presupusului organizator al atacurilor teroriste de la 11 septembrie, reluat la Guantanamo/FOTO: theatlantic.com

Procesul presupusului organizator principal al atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA, Khalid Sheikh Mohammed, şi al altor patru acuzaţi s-a reluat marţi, după o întrerupere de 18 luni, la închisoarea militară de la Guantanamo.

SHARE

Audierea, prezidată de un nou magistrat militar, colonelul Matthew McCall, a fost totuşi amânată după două ore şi jumătate din cauza unor chestiuni procedurale privind numirea sa. El este al optulea ofiţer care conduce audierile.

Procesul s-ar putea relua miercuri, însă dezbaterile nu ar putea începe decât abia săptămâna viitoare.

Citește și: Un profesor de la UMF București îndeamnă studenții să nu poarte mască. „E un instrument al fricii”

Khalid Sheikh Mohammed, cunoscut drept "KSM", a intrat sub escortă militară în sala de audieri.

În boxa acuzaţilor, alături de el s-au aflat avocatul său şi ceilalţi patru acuzaţi, Ammar al-Baluchi, numit şi Ali Abdul Aziz Ali şi nepot al lui "KSM", Walid bin Attash, Ramzi bin al-Shibh, şi Mustafa al-Hawsawi.

Walid bin Attash este acuzat de complicitate la planificarea atacurilor, în timp ce Ramzi bin Al-Shibh este inculpat pentru apartenenţă la 'celula de la Hamburg', din care făceau parte piraţi ai aerului.

Ali Abdul Aziz Ali este acuzat că ar fi administrat transferurile de bani pentru comiterea atentatelor, în timp ce Mustafa al-Hawsawi este inculpat pentru că ar fi lucrat pentru Ali Abdul Aziz Ali. Mustafa al-Hawsawi s-a prezentat la audieri într-un scaun cu rotile, avocaţii săi afirmând că el suferă de răni rectale cauzate de interogatoriile CIA.

În public, separat de un perete de sticlă, s-au aflat rude ale celor 2.976 de victime ale atacurilor de la 11 septembrie 2001 şi jurnalişti.

Citește și: Interlopul Geamai, fost hoț de cai, turnat de iubită după ce-a bătut-o. Armele, îngropate la palat

Tribunalul militar, care îşi are sediul în baza navală americană de la Guantanamo, în sud-estul Cubei, a fost plasat sub un înalt dispozitiv de securitate. Sala este înconjurată de garduri cu sârmă ghimpată.

Protocolul sanitar este de asemenea strict după mai multe cazuri pozitive de coronavirus la alte audieri.

Cei cinci bărbaţi, acuzaţi de "crimă" şi de "acte teroriste", riscă pedeapsa cu moartea.

Închişi de 15 ani, ei nu au mai compărut în faţa instanţei de la începutul lui 2019, înainte ca pandemia de COVID-19 să oprească procedura.

Procesul lor, care ţine de o justiţie militară excepţională, ar urma să se reia de unde s-a oprit, cu apărarea invocând acte de tortură în perioada în care acuzaţii s-au aflat în mâinile CIA, pentru a invalida majoritatea probelor avansate de autorităţile americane.

Ar mai putea dura luni de zile sau poate chiar mai mult de un an până când procesul va intra în faza cu adevărat decisivă, date fiind numeroasele recursuri depuse de avocaţii acuzaţilor pentru obţinerea de documente, potrivit Agerpres.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te