Procesul lui Trump, ziua a 6-a: „Dezvăluirile lui Bolton nu schimbă capetele de acuzare”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 28.01.2020 - 16:10
Alan Dershowitz

Avocații lui Trump au insistat, în ziua a șasea a procesului din Senat, că nu a fost nimic ilegal în modul în care președintele SUA a interacționat cu autoritățile din Ucraina și au pledat ”pasional” în favoarea lui Rudy Giuliani, scrie NBS News.

SHARE

În primă fază, avocații au ocolit informația referitoare la memoriile lui John Bolton, fostul consilier pentru securitate națională al președintelui, în care scrie că Trump a condiționat ajutorul militar de 400 de milioane de dolari acordat Ucrainei de investigarea lui Joe Biden, fostul vicepreședinte al SUA, și a fiului său, Hunter.

Apoi, Alan Dershowitz, faimosul profesor de la Harvard din echipa care-l apără pe Trump, a spus că dezvăluirile lui Bolton nu vor schimba capetele de acuzare formulte deja împotriva liderului de la Casa Albă.

El a insistat că ar fi avut aceeași poziție și dacă președintele pus sub acuzare ar fi fost Hillary Clinton, dar presa i-a reamintit că, în 1998, în timpul punerii sub acuzare a soțului acesteia Bill Clinton, a susținut un punct de vedere diferit.

Potrivit actului de acuzare adoptat de Camera Reprezentanților, Donald Trump s-ar face vinovat de „abuz de putere” pentru că ar fi condiţionat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina şi o primire a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă de reluarea investigării fiului lui Joe Biden, Hunter.

O a doua acuzație este cea de obstrucţionare a Congresului, rezultată din încercările liderului de la Casa Albă de a împiedica investigarea acestui scandal, prin instrucţiuni date unor actuali şi foşti membri ai administraţiei americane de a nu coopera în anchetă.

Jay Sekulow, avocatul personal al lui Trump, le-a spus senatorilor că nu există niciun martor care să fi susținut că există vreo legătură directă între ajutorul militar și anchetarea familiei Biden. 

”Este adevărat”, scrie NBC News, ”dar doi martori potențiali pe care Casa Albă i-a blocat să depună mărturie- John Bolton și Mick Mulvaney, șeful staff-ului Administrației Prezidențiale-” au făcut deja această legătură.

De altfel, senatorii ar putea decide joi dacă îi vor chmema pe cei doi să depună mărturie, ipoteză care se conturează, după ce mai mulți senatori republicani influenți au declarat că o susțin.

Senatorii Mitt Romney și Susan Collins au precizat că ”ideea este agreată de mai mulți colegi”.

În intervenția sa, fostul Procuror General al Floridei, Pam Bondi, a insistat asupra activității desfășurate de Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, în consiliul de administrație a companiei energetice ucrainene, Burisma.

Ea a reiterat că Biden Sr. câștiga 83.000 de dolari pe lună, deși nu era calificat pentru acest post și a întărit aczația că tatăl său a făcut presiuni pentru demiterea Procurorului General, Viktor Șokin, care voia să investigheze compania.

Bondi a reamintit că, în cursul anchetei din Camera Reprezentanților, democrații au susținut că nu există nicio bază pentru aceste acuzații.

În replică, Andrew Bates, un purtător de cuvânt al campaniei lui Biden a spus că ”aici pe Planeta Pământ, teoria conspirației pe care o răspândește Bondi a fost definitiv invalidată”.

Jane Raskin, un alt avocat al lui Trump, l-a apărat pe Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Trump, dspre care a spus că a încercat să-l apere pe președinte în ancheta procurorului special Robert Mueller, încercând să afle dacă Ucraina a interferat cu alegerile prezidențiale din 2016, și a dat peste oficiali ucraineni care i-au oferit informații compromițătoare despre Biden. Giuliani i-a mulțumit pe Twtter.

Apărarea lui Trump a inclus și o prezentare din partea lui Ken Starr, avocatul independent care a investigat afacerea Monica Lewinski, stagiara de la Casa Albă care a avut o aventură cu Bill Clinton. ”Cum am ajuns aici? Cum am ajuns să folosim impeachmentul într-o manieră atât de destabilizatoare și veninoasă?”

El a reproșat că politicienii recurg prea des la impeachment. Trump este al treilea președinte pus sub acuzare. ”Trăim în era impechmentului. Ca și războiul impeachmentul este in iad, este o formă de război domestic, protejat de Primul Amendament, un război al cuvintelor și al ideilor. Dar divizează țara într-o manieră nemaiîntâlnită”, a spus Starr.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te