Prințul moștenitor al Iranului în vizită în Israel. E „alternativa” pentru puterea de la Teheran

DE Elena Andrei | 18.04.2023 - 16:23
Prințul moștenitor al Iranului, Reza Pahlavi (L) și ministrul israelian al Informațiilor, Gila Gamliel-Foto: Profimedia Images

Reza Pahlavi, fiul cel mare al șahului Iranului detronat, Mohammad Reza Pahlavi, face o vizită istorică în Israel pentru a participa la evenimentele Zilei Memoriale a Holocaustului cu președintele Issac Herzog și prim-ministrul Benjamin Netanyahu.

SHARE

Reza Pahlavi, fiul cel mare al șahului Iranului detronat, Mohammad Reza Pahlavi, aflat în vizită în Israel, a abordat amenințările din Iran.

Deși mulți din Iran consideră perioada de conducere a șahului o dictatură coruptă, Reza Pahlavi este încă văzut ca speranța iranienilor liberali și el însuși crede că familia lui este încă venerată.

Prințul moștenitor al Iranului în vizită în Israel

În ultimul an, s-a tot vorbit de dominația seculară, pe măsură ce dificultățile economice și tulburările sociale ale Iranului au crescut.

Prințul moștenitor iranian locuiește în SUA și a sosit în Israel ca oaspete al ministrului de Informații, Gila Gamliel.

Într-un interviu acordat Ynet în 2019, Pahlavi a spus: „Într-un viitor Iran democratic, ceea ce îmi imaginez, vom fi din nou prieteni”.

Șahul a fugit din Iran în Egipt în 1979, pe fondul unor demonstrații violente, care s-au confruntat cu o forță de poliție brutală, făcând în cele din urmă loc ascensiunii Republicii Islamice. A murit de cancer doi ani mai târziu.

Fiul său studia în SUA în acel moment și a rămas acolo. După moartea tatălui său, acesta și-a asumat rolul de șef al familiei regale și și-a dedicat viața opoziției față de  regimul actual de la Teheran.

„Alternativa” pentru puterea de la Teheran

Gila Gamliel a lăudat vizita moștenitorului tronului Iranului și a susținut că este un prim pas în refacerea legăturilor dintre popoarele ambelor națiuni.

„Laud decizia curajoasă de a vizita Israelul pentru prima dată”, a spus ea, potrivit YnetNews

„Reprezintă o conducere alternativă la conducătorii islamiști și un simbol al păcii și toleranței, în contradicție cu extremiștii aflați în prezent la putere”, a spus ea.

„Poporul Iranului caută un guvern care să-și respecte moștenirea, să păstreze drepturile omului și să onoreze diversitatea religioasă și culturală, printre altele, printr-o relație pașnică și prietenoasă cu Israelul și alți vecini ai Iranului”, a spus Pahlavi.

Citește și: România și Polonia, „artileria grea” a NATO pentru Europa de Est cu „Bestia”, tancul Abrams

„Milioane de conaționali ai mei își amintesc că au trăit cot la cot cu vecinii lor evrei înainte ca revoluția islamică să rupă țesătura societății noastre. Ei resping antisemitismul criminal al regimului actual și speră în schimburi culturale, științifice și economice cu Israel. Un Iran democratic ar căuta să reînnoiască legăturile cu Israelul și alți vecini arabi. Cred că acea zi este mai aproape ca oricând", a spus el.

Citește și: NATO nu va mai permite Rusiei nicio „ocupare temporară” de teritorii. Europa de Est, protejată

Pahlavi este programat să viziteze o fabrică de desalinizare a apei pentru a afla despre tehnologia avansată a Israelului în domeniu, în timp ce infrastructura de apă a Iranului se destramă. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te