Alegeri parlamentare LIVE

Rezultatele votului în timp real
Camera Deputaților
21,97 %
18,00 %
13,20 %
12,40 %
7,35 %
6,45 %
6,34 %
2,99 %
99.98 %
Senat
22,31 %
18,29 %
14,29 %
12,25 %
7,75 %
6,39 %
6,38 %
2,84 %
99.98 %
Click aici pentru statistici complete

Astronautul care s-a-ntors pe Pământ după 311 zile. Când s-a întors, ţara lui nu mai exista

DE Florin Budescu | Actualizat: 01.12.2024 - 20:00
Astronautul care s-a-ntors pe Pământ după 311 zile. Când s-a întors, ţara lui nu mai exista - Foto: Wikipedia/Domeniu public
Astronautul care s-a-ntors pe Pământ după 311 zile. Când s-a întors, ţara lui nu mai exista - Foto: Wikipedia/Domeniu public

Astronautul care s-a-ntors pe Pământ după 311 zile. Când s-a întors, ţara lui nu mai exista. Serghei Krikalev a fost în spațiu atât de mult timp încât când s-a întors pe Pământ țara lui nu mai era.

SHARE

Astronautul care s-a-ntors pe Pământ după 311 zile. Când s-a întors, ţara lui nu mai exista. Serghei Krikalev a fost în spațiu atât de mult timp încât când s-a întors pe Pământ țara lui nu mai era tehnic acolo.

Imaginați-vă că sunteți în spațiu atât de mult, încât când vă întoarceți țara voastră încetează să mai existe. Este greu de crezut ce simțea Serghei Krikalev când s-a întors pe planeta Pământ, pe 25 martie 1992.

Primele emoții terestre ale astronautului care s-a-ntors pe Pământ după 311 zile

Cosmonautul a petrecut 311 zile la bordul stației spațiale Mir, pe orbită din 1986, până în 2001. Trebuia să fie o misiune de rutină, care să dureze cinci luni, dar lucrurile au luat o întorsătură neașteptată.

În timp ce Krikalev era printre vedete, Uniunea Sovietică se dizolvase în decembrie 1991, în națiuni independente.

Drept urmare, Krikalev a trebuit să rămână pe stație timp de zece luni, deoarece nu mai avea o țară, ceea ce era dublu față de perioada în care trebuia să fie acolo.

Citeşte şi: Cine este singurul om înmormântat pe Lună? Cât costă o „ceremonie funerară” spațială?

Motivul era că banii se pierduseră în ceea ce era cândva noul Kazahstan independent, așa că Serghei știa că mijloacele financiare necesare pentru a-l aduce înapoi nu existau.

El a spus pe Mir: „Cel mai puternic argument a fost economic, deoarece acest lucru le permite să economisească resurse aici".

Nu a vrut să pună în pericol misiunea

"Spun că este greu pentru mine - nu prea bine pentru sănătatea mea. Dar acum țara se află într-o astfel de dificultate, șansa de a economisi bani trebuie să fie prioritate".

Deși unii dintre astronauți au reușit să se întoarcă în timpul în care a fost acolo sus, Krikalev nu a vrut să pună în pericol misiunea propriu-zisă.

Citeşte şi: Colegii de pe Staţia Spaţială Internaţională din SUA, Rusia și Belarus se întorc pe Pământ

După zece luni, înlocuitorul lui Krikalev a fost trimis pe Mir, pentru ca acesta să poată veni în sfârșit acasă, conform ladbible.com.

Într-un interviu din anul 2015, pentru The Guardian, el a explicat ce i-a trecut prin minte, la întoarcerea pe pământ. El a spus: „A fost un proces lung și primim știrile, nu toate odată, dar am auzit despre referendum, de exemplu.

Responsabilitate uriaşă

„Îmi făceam treaba și eram mai îngrijorat de cei de pe teren – familiile și prietenii noștri – aveam tot ce ne trebuia. Cred că am simțit satisfacția că mi-am făcut treaba și am făcut-o bine. Al doilea a fost un fel de ușurare, deoarece am avut o responsabilitate uriașă timp de multe luni.”

Krikalev și-a apreciat timpul petrecut în spațiu și a petrecut peste 800 de zile, la bordul Stației Spațiale Internaționale, a stației spațiale Mir, a navei spațiale Soyuz și a navetei spațiale.

„Începi să înțelegi că, în multe cazuri, separarea noastră pe Pământ este mai artificială”, a spus el, într-un interviu acordat NASA .

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te