Prigojin a oprit marșul Wagner la 200 km de Moscova. Putin, salvat de medierea lui Lukaşenko

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 25.06.2023 - 09:02
Prigojin a oprit marșul Wagner la 200 km de Moscova. Putin, salvat de medierea lui Lukaşenko - Foto: Profimedia Images

Prigojin, șeful Wagner, a acceptat să oprească marșul luptătorilor săi spre Moscova și le-a ordonat să se întoarcă la bazele lor pentru a evita vărsarea de sânge. Medierea a fost intermediată de prietenul lui Putin, preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko.

SHARE

Şeful mercenarilor ruşi din gruparea Wagner, Evgheni Prigojin, angajat într-o rebeliune armată împotriva conducerii militare ruse, a acceptat să-şi oprească marşul spre Moscova şi a ordonat luptătorilor săi să se întoarcă la bazele lor pentru a evita vărsarea de sânge, după medierea preşedintelui belarus Alexandr Lukaşenko, relatează Agerpres, citând Reuters şi EFE.

Prigojin a declarat că luptătorii săi au avansat până la 200 km de Moscova în ultimele 24 de ore. 

Citește și: Frontul rusesc în Ucraina, în colaps. Contraofensiva ucraineană prinde forță profitând de criză

Prigojin a oprit marșul Wagner la 200 km de Moscova

Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a publicat o nouă înregistrare audio, sâmbătă, susţinând că forţele sale se întorc din marşul spre Moscova, potrivit CNN.

”Realizând toată responsabilitatea pentru faptul că se va vărsa sânge rusesc, întoarcem coloanele noastre şi plecăm în direcţia opusă”, a afirmat el, informează News.ro.

"Au vrut să desfiinţeze Wagner. Noi am pornit pe 23 iunie la «Marşul Justiţiei». Într-o zi am mărşăluit, puţin câte puţin, până la 200 km de Moscova. În tot acest timp, nu am vărsat nici măcar o picătură din sângele luptătorilor noştri.

Citește și: Ruşii cumpără în masă bilete de avion, pentru a părăsi ţara, spre Istanbul, Astana sau Tbilisi

Acum este momentul în care sângele poate fi vărsat.

Realizând toată responsabilitatea pentru faptul că se va vărsa sânge rusesc, întoarcem coloanele noastre şi plecăm în direcţia opusă, spre taberele noastre de campanie, conform planului”, a afirmat Prigojin.

Anunţul vine după ce Guvernul din Belarus a susţinut că preşedintele Alexandr Lukaşenko a ajuns la o înţelegere cu şeful Wagner pentru a opri marşul forţelor sale spre Moscova.

”În această dimineaţă, preşedintele rus Vladimir Putin şi-a informat omologul belarus privind situaţia din sudul Rusiei cu gruparea militară privată Wagner”, se arată în declaraţie.

”Şefii de stat au căzut de acord asupra unor acţiuni comune”, menţionează sursa citată.

”Ca urmare a înţelegerii, preşedintele Belarusului, informat suplimentar despre situaţie prin propriile canale şi în acord cu preşedintele Rusiei, a discutat cu şeful Wagner, Evgheni Prigojin”, se mai arată în declaraţie.

”Evgheni Prigojin a acceptat propunerea preşedintelui din Belarus, Alexandr Lukaşenko, de a opri mişcarea persoanelor înarmate din gruparea Wagner pe teritoriul Rusiei şi a face paşi înspre dezescaladarea tensiunilor”, mai scrie în document.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te