Xi Jinping a vorbit despre relațiile tradiționale de prietenie dintre China și Republica Moldova, amintind că acestea au cunoscut o evoluție constantă în ultimii ani.
Prietenul lui Putin o felicită pe Maia Sandu pentru victoria din alegeri. Kremlinul fierbe de nervi
„În mod tradițional, Republica Moldova și China sunt parteneri prieteni”, a transmis președintele chinez.
El a remarcat progresele obținute în cooperarea economică prin inițiativa Belt and Road, un proiect chinez de dezvoltare și investiții ce își propune să refacă vechiul Drum al Mătăsii.
Inițiativa Belt and Road, lansată de China pentru a stimula dezvoltarea economică globală prin investiții în infrastructură, a devenit un punct central al colaborării internaționale a Beijingului, iar Xi Jinping și-a exprimat dorința de a extinde această colaborare cu Republica Moldova.
„Acord o mare importanță dezvoltării relațiilor dintre China și Republica Moldova și sunt gata să colaborez cu Maia Sandu pentru o creștere constantă și de lungă durată a parteneriatului nostru”, a adăugat liderul chinez.
Citește și: FINAL. Maia Sandu a câștigat alegerile, cu 55,33%: Victorie istorică în fața provocărilor rusești
Victoria Maiei Sandu, criticată dur de Kremlin
Rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale din Republica Moldova confirmă victoria Maiei Sandu, care a obținut 55,33% din voturi, învingându-l pe contracandidatul Alexandr Stoianoglo, cu 44,67%.
Mandatul câștigat de Sandu vine într-un context de tensiuni geopolitice, aceasta având o poziție critică față de Rusia, pe care a acuzat-o de tentative de destabilizare și de campanii de influențare a alegerilor, potrivit AFP.
Citește și: George Simion și Șoșoacă, niciun mesaj de felicitare pentru Maia Sandu. Cum a jignit-o liderul AUR?
De altfel, Maia Sandu a denunțat în mod repetat invazia Rusiei în Ucraina și a lansat acuzații la adresa Moscovei, acuzând-o de orchestrarea unor planuri de răsturnare a guvernării sale.
După primul tur al alegerilor, Sandu a vorbit și despre o campanie de mituire a alegătorilor împotriva sa, menită să saboteze referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, care a trecut totuși cu puțin peste 50%.
Citește și: Kremlinul pune „tunurile” pe Moldova. „Referendumul a fost fraudat. Rușii au fost persecutați”
Rusia a reacționat, exprimându-și furia față de desfășurarea scrutinului din Republica Moldova. Kremlinul a transmis că nu consideră alegerile drept corecte și că nu o recunoaște pe Maia Sandu ca președinte legitim al Republicii Moldova.