Prezentatoare australiană, arestată oficial în China și acuzată de divulgare de secrete de stat

DE Miruna Moldoveanu | 08.02.2021 - 13:05
Cheng Lei, prezentatoarea australiană/FOTO: Getty

O prezentatoare australiană a canalului chinez de limbă engleză CGTN a fost oficial arestată şi acuzată de „divulgare de secrete de stat în străinătate”, a anudivulgare de secrete de stat în străinţat luni Canberra, la şase luni de la plasarea ei în detenţie, scrie France Presse.

SHARE

Ministrul australian de externe Marise Payne a declarat că a fost informată pe 5 februarie de către autorităţile chineze despre arestarea lui Cheng Lei, reţinută fără nicio explicaţie din august.

Mamă a doi copii, Cheng este acuzată că "a furnizat ilegal secrete de stat în străinătate", a precizat Payne într-un comunicat.

Cheng, o cunoscută prezentatoare a postului televiziunii publice CGTN, realiza interviuri cu şefi de întreprinderi din întreaga lume pentru emisiuni ale liderilor internaţionali.

Născută în provincia Hunan, ea a emigrat în Australia în copilărie, iar apoi s-a întors în China şi a fost angajată de televiziunea publică în 2012.

Dacă va fi găsită vinovată de încălcarea legilor "securităţii naţionale" chineze, ea va fi condamnată la o pedeapsă grea.

Nepoata ei, Louisa Wen, a declarat pentru televiziunea australiană ABC că situaţia este deosebit de "dificilă" pentru fiica de 11 ani a prezentatoarei şi pentru fiul ei de 9 ani.

Jurnalista a fost arestată pe fondul creşterii tensiunilor bilaterale dintre Beijing şi Canberra, notează AFP.

Relaţiile diplomatice dintre cele două ţări s-au deteriorat semnificativ la începutul anului 2020 după apelul lansat de Canberra pentru o anchetă internaţională cu privire la originea noului coronavirus, reperat pentru prima dată în oraşul chinez Wuhan.

Australia învinovăţeşte de asemenea Beijingul pentru presupusă ingerinţă în afacerile australiene pe fondul influenţei sale crescânde în Asia-Pacific.

China a luat o serie de măsuri de represalii economice vizând o serie de produse australiene, inclusiv orz, carne de vită, vin şi cărbune.

Plasarea în detenţie a lui Cheng a venit la câteva săptămâni după percheziţii la domiciliile unor jurnalişti care lucrează pentru media de stat chineze.

Doi jurnalişti australieni, Bill Birtles şi Mike Smith, s-au întors în grabă în ţară în septembrie după ce au fost interogaţi în legătură cu Cheng.

Potrivit lui Payne, diplomaţi australieni au vizitat-o pe prezentatoare de şase ori de la arestarea sa, ultima dată pe 27 ianuarie.

"Guvernul australian şi-a exprimat cu regularitate, la cel mai înalt nivel, îngrijorările serioase cu privire la reţinerea dnei Cheng", a spus ministrul. "Contăm pe faptul că principiile fundamentale ale justiţiei, echităţii procedurale şi tratamentului uman sunt respectate, în conformitate cu normele internaţionale", a adăugat ea.

Cheng este al doilea cetăţean australian de prim plan reţinut de China după arestarea scriitorului Yang Hengjun în ianuarie 2019, suspectat de spionaj.

Plasarea sa în detenţie a provocat emoţie în rândul comunităţii jurnaliştilor străini din China.

Ea a scris în special mesaje pe Facebook în care îl critica pe preşedintele chinez Xi Jinping, precum şi modul în care autorităţile de la Beijing au gestionat epidemia de coronavirus, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te