Președinția spaniolă a Consiliului UE clarifică extinderea Schengen, cu România şi Bulgaria

DE Florin Budescu | Actualizat: 06.01.2024 - 17:49
Președinția spaniolă a Consiliului UE clarifică extinderea Schengen - Foto: Profimedia Images

Președinția spaniolă a Consiliului UE clarifică extinderea Schengen, cu România şi Bulgaria. Președinția spaniolă a Consiliului UE a reușit să continue procedura de extindere a Schengen, cu Bulgaria și România.

SHARE

Președinția spaniolă a Consiliului UE clarifică extinderea Schengen, cu România şi Bulgaria. Președinția spaniolă a Consiliului UE a reușit să continue procedura de extindere a Schengen, cu Bulgaria și România, după 12 ani de negocieri cu cele două state.

„Schengen crește! Consiliul UE a decis să extindă Spațiul Schengen la Bulgaria și România. Frontierele interne, aeriene și maritime, vor fi ridicate în martie 2024, în timp ce o decizie privind ridicarea controalelor terestre va fi luată mai târziu”, a postat președinția spaniolă, adăugând că aceasta a fost ultima decizie, în perioada de șase luni a preşedinţiei Madridului.

Președinția spaniolă a Consiliului UE clarifică extinderea Schengen

Decizia a fost luată în unanimitate, în urma unei proceduri scrise. Evoluţia este interesantă mai ales pentru că de la 1 iulie, adică peste alte şase luni, preşedinţia Consiliului UE va fi preluată de Ungaria, stat prieten cu Rusia lui Putin.

Moscova are tot interesul să frâneze, pe cât posibil, extinderea Spaţiului Schengen, iar până acum, de mai bine de un an, a reuşit asta, folosind Austria.

„Sunt foarte mulțumit că în 2024 controalele interne aeriene și maritime dintre Bulgaria și România și celelalte țări Schengen vor deveni de domeniul trecutului, după 12 ani de negocieri.

Citeşte şi: Cum sună „ultimatumul” Austriei pentru ca România să preia migranți pentru Schengen: Aveți 3 zile...

Astfel, continuăm să construim o zonă de liberă circulație din ce în ce mai largă și mai puternică”, a declarat Fernando Grande-Marlaska Gómez, ministrul spaniol de Interne.

Din 31 martie 2024, nu vor mai exista controale asupra persoanelor la frontierele aeriene și maritime interne ale UE între Bulgaria și România și celelalte țări din Spațiul Schengen, aşa cum se ştie deja de câteva zile. 

Această dată corespunde cu modificarea programului de iarnă/vară, stabilită de Asociația Internațională a Transporturilor Aeriene (IATA).

Citeşte şi: Când intră România cu granițele terestre în Schengen? Autoritățile spun că nu vor să se hazardeze

În urma acestui prim pas, Consiliul ar trebui să ia o nouă decizie de stabilire a unei date, pentru ridicarea controalelor la frontierele terestre interne, a declarat Consiliul condus acum de Spania.

Guvernul bulgar a emis sâmbătă seara un comunicat de presă, în care subliniază că Consiliul s-a angajat să lucreze pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre și în Spațiul Schengen.

„Într-o declarație tripartită comună cu Austria, au fost subliniate și angajamentele Bulgariei și României, de a consolida funcționarea Schengen”, spune guvernul bulgar, referindu-se la negocierile cu Viena, ultima țară care și-a ridicat vetoul pe domeniile Aero şi Maritim.

Citeşte şi: Predoiu despre Sea Schengen: „Portul Constanţa devine mult mai atractiv”

„Separat, Comisia Europeană s-a angajat să sprijine Bulgaria și România în protecția frontierelor externe ale UE. Bulgaria va primi sprijin financiar semnificativ din partea Comisiei Europene, precum și asistență operațională și tehnică din partea Agenției Europene pentru Paza de Frontieră și de Coastă (FRONTEX), de-a lungul granițelor bulgaro-turce și bulgaro-sârbe”, subliniază Sofia.

Guvernul bulgar a respins drept dezinformare rapoartele din presă, din ultimele zile, conform cărora Sofia ar fi acceptat o condiție suplimentară de la Viena, pentru a primi refugiați din Siria și Afganistan.

În schimb, Sofia explică faptul că se angajează să limiteze mișcările secundare ale solicitanților de azil și rămâne angajată față de Regulamentul Dublin și va readmite solicitanții de azil, ori de câte ori primul lor punct de intrare în UE a fost Bulgaria.

Sofia nu acceptă ce nu e în responsabilitatea ei

„Bulgaria nu acceptă și nu poate accepta persoane pentru care nu este responsabilă”, afirmă Sofia. Potrivit Bulgariei, declarația tripartită s-a angajat să discute la o anumită dată, pentru abolirea controalelor la frontierele terestre, în anul acesta.

În timp ce ridicarea controalelor la frontieră pentru pasagerii care călătoresc cu avionul va scurta ușor timpul petrecut pe aeroporturi, ridicarea controalelor la frontierele terestre va scurta semnificativ timpul de așteptare atât pentru pasageri, cât și pentru mărfuri.

România a calculat că a pierdut 25 de miliarde de euro, pentru că a fost împiedicată să adere la Schengen. Bulgaria nu a specificat cifre concrete, dar transportatorii săi s-au plâns de pierderi uriașe din timpul petrecut în așteptare la granițele țării cu Grecia și România, conform Euractiv.

România și Bulgaria, ambele state membre UE din anul 2007, sunt pregătite să adere la Schengen din 2011, potrivit Comisiei.

Cu toate acestea, aderarea lor la zona fără frontiere, în care peste 400 de milioane de oameni pot călători liber, a fost întâmpinată până acum cu rezistența unora dintre statele membre.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te