Președintele Poloniei, dispus să discute cu Zelenski „ca prietenii” în privința cerealelor ucrainene

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.09.2023 - 13:55
Andrzej Duda și Volodimir Zelenski - Foto: Profimedia images

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat joi că este dispus să discute cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski ca "prieteni" pentru a rezolva "situațiile dificile" dintre țările lor, după ce Varșovia a semnalat că va înceta să mai trimită arme Kievului.

SHARE

Decizia Poloniei, unul dintre cei mai aprigi susținători ai Ucrainei, a fost o răsturnare majoră care amenință să răstoarne relația strategică a Europei cu Kievul, în timp ce acesta duce o contraofensivă împotriva Rusiei.

Președintele Poloniei, dispus să discute cu Zelenski „ca prietenii” în privința cerealelor ucrainene

Referindu-se la comentariile lui Zelenski, marți, la Adunarea Generală a ONU, potrivit cărora "unii dintre prietenii noștri din Europa joacă solidaritatea într-un teatru politic", Duda a declarat pentru canalul polonez TVN24 că, deși omologul său ucrainean nu a menționat Polonia în mod specific, "sugestia a existat și am înțeles-o cu toții".

Întrebat dacă a fost supărat de comentariile lui Zelenski, Duda a spus că "poate supărat este un cuvânt prea puternic". 

"Am fost amărât, aș spune mai degrabă așa. Eu spun acest lucru: 'haideți să rămânem calmi, vă rog să nu ridicați temperatura, pentru că este o dispută care privește o mică parte din relațiile noastre. Haideți să nu-i permitem să afecteze întregul, pentru că nu există nicio justificare pentru asta și doar alții vor beneficia de pe urma ei'", a declarat Duda. 

Citește și: Polonia s-a supărat pe Ucraina și nu-i mai dă nicio armă. Declarațiile care au aprins scandalul

De luni de zile, presiunea se intensifică în legătură cu interdicția asupra cerealelor ucrainene, instituită inițial la începutul acestui an de mai multe națiuni din Uniunea Europeană pentru a proteja mijloacele de trai ale fermierilor locali, îngrijorați că sunt subminate de prețul scăzut al cerealelor ucrainene.

„Această chestiune trebuie rezolvată”

Săptămâna trecută, UE a anunțat că intenționează să suspende această regulă. Însă trei națiuni - Polonia, Ungaria și Slovacia - au declarat că intenționează să sfideze schimbarea și să mențină restricțiile în vigoare.

Citește și: Cum au fost învrăjbite Polonia și Ucraina de Putin. România, prinsă la mijloc în războiul grâului

"Această chestiune trebuie rezolvată, este o dispută care este, de fapt, o dispută legală", a declarat Duda pentru TVN24. "Înțeleg că [Ucraina] caută cu orice preț ajutor în situația lor și, prin urmare, nu le pasă unde își vând cerealele, dar nouă nu ne este indiferent, iar noi vrem să îi ajutăm și îi ajutăm."

Va mai transfera Polonia arme Ucrainei?

Duda a declarat că declarația de miercuri a premierului polonez Mateusz Morawiecki, potrivit căreia Varșovia nu va mai transfera arme către Kiev, a fost "interpretată în cel mai rău mod posibil".

Duda a precizat că premierul se referea la arme noi destinate modernizării armatei poloneze și că angajamentele existente ale Poloniei față de Ucraina - inclusiv pentru obuziere, muniție și vehicule de deminare - vor fi onorate.

De asemenea, el nu a exclus posibilitatea reluării transferurilor de arme către Kiev în viitor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te