Președintele OSCE a cerut, în cadrul unei vizite la Moscova, eliberarea lui Navalnîi

DE Miruna Moldoveanu | 02.02.2021 - 16:40
Navalnîi, arestat/FOTO: Getty

Preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), ministrul de externe suedez Ann Linde a cerut marţi, în cadrul unei vizite de lucru efectuate la Moscova, eliberarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, scriu EFE şi Interfax.

SHARE

„Am cerut eliberarea lui Navalnîi şi am subliniat caracterul inadmisibil al utilizării armelor chimice. Aceasta este poziţia comună a Uniunii Europene', a declarat Linde într-o conferinţă de presă comună cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Ann Linde se referea la faptul că trei laboratoare occidentale, recunoscute de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), au stabilit că Navalnîi a fost otrăvit în august cu agent neurotoxic din familia Noviciok, creat în cadrul programului sovietic secret de arme chimice.

Referitor la relaţiile cu Rusia, şefa diplomaţiei suedeze a declarat că 'vecinii trebuie să aibă posibilitatea să vorbească deschis', ceea ce, a spus ea, a avut loc în timpul actualei sale vizite la Moscova.

'Mi-am exprimat îngrijorarea cu privire la deteriorarea democraţiei şi a drepturilor omului în Rusia, în special după protestele şi manifestaţiile din weekendul trecut', a spus ea.

Arestarea lui Navalnîi la revenirea sa în Rusia din Germania la 17 ianuarie a declanşat cele mai ample manifestaţii la nivel naţional împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin de la sosirea sa la puterea în urmă cu 20 de ani.

În cadrul manifestaţiilor desfăşurate duminică în sprijinul opozantului rus, 5.646 de persoane au fost arestate în toată ţara, potrivit celor mai recente date ale organizaţiei de monitorizare a persecuţiilor politice OVD-Info.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi că Moscova nu va reacţiona la tonul de 'mentor' folosit de UE în afirmaţiile sale despre Navalnîi.

Un tribunal din Moscova urmează să decidă marţi dacă pedeapsa la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare din 2014 împotriva lui Navalnîi va fi comutată în una cu executare.

Şedinţa de judecată a stârnit un mare interes din partea presei şi a adunat în faţa tribunalului sute de adepţi ai lui Navalnîi - cea mai critică voce din tabăra opoziţiei ruse împotriva Kremlinului -, dintre care peste 200 au fost reţinuţi de poliţie, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei de observare publică din Moscova.

De asemenea, în sala de judecată sunt prezenţi şi numeroşi diplomaţi străini de la ambasadele acreditate la Moscova, ceea ce a stârnit indignarea autorităţilor ruse.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a calificat prezenţa lor drept 'ingerinţă' în afacerile interne ale Rusiei, conform Interfax, citat de Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te