Preşedintele Haiti, Jovenel Moise, susţine că a dejucat o tentativă de lovitură de stat

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 08.02.2021 - 08:24
Foto: news.yahoo.com

Autorităţile haitiene au anunţat că au dejucat duminică un plan de lovitură de stat care îl viza pe controversatul preşedinte Jovenel Moise care a pretins că a scăpat dintr-o tentativă de asasinare, notează AFP.

SHARE

Această "tentativă de lovitură de stat" implică un judecător al Curţii de Casaţie şi un inspector general al poliţiei naţionale haitiene, a detaliat ministrul justiţiei, Rockefeller Vincent, într-o conferinţă de presă.

În total, au fost arestate 23 de persoane, a precizat la rândul său premierul Joseph Jouthe în faţa presei.

"Au contactat ofiţeri de poliţie cu rang înalt de la Palatul Naţional a căror misiune era să-l aresteze pe preşedinte, să-l aducă în această clădire la Petit Bois (locul arestării lor în capitală) şi să faciliteze instalarea nou preşedinte provizoriu care ar fi asigurat tranziţia", a detaliat şeful guvernului.

Premierul ţării aflate într-o criză profundă a adăugat că, printre documentele confiscate, se afla discursul pe care judecătorul prevăzuse să îl pronunţe pentru a deveni acest nou preşedinte provizoriu, într-un regim de tranziţie.

Mai devreme în cursul dimineţii, Jovenel Moise a explicat că autorii loviturii de stat eşuate au atentat la viaţa sa.

"Îi mulţumesc responsabilului care se ocupă de securitatea mea la palat. Visul acestor oameni a fost să-mi ia viaţa. Slavă Domnului, nu am văzut asta. Acest plan a fost distrus", a declarat Moise.

Şeful statului haitian a vorbit de la scara avionului pe aeroportul din Port-au-Prince, înconjurat de soţia sa şi de Joseph Jouthe. Apoi a zburat spre staţiunea Jacmel, pentru deschiderea carnavalului.

Directorul general al poliţiei naţionale, Léon Charles, a precizat că au fost confiscate bani şi arme, inclusiv două puşti de asalt M14, un mini Uzi, trei pistoale de 9 mm şi mai multe macete.

Opoziţia politică a contestat energic scenariul tentativei de lovitură de stat prezentat de autorităţi.

"Nu realizezi o lovitură de stat cu două pistoale, trei sau patru puşti", a comentat pentru AFP avocatul André Michel. El a subliniat că Jovenel Moise "a ales calea represiunii politice".

"Dacă nu mai este preşedintele ţării, nu mai putem vorbi despre o lovitură de stat", a afirmat opozantul.

Moise susţine că mandatul său în fruntea ţării din Caraibe durează până la 7 februarie 2022.

Dar această dată este denunţată de o bună parte a populaţiei haitiene, potrivit căreia mandatul de cinci ani al lui Moise se încheie cu un an mai devreme, chiar duminică, 7 februarie 2021.

Acest dezacord de dată a apărut din faptul că Jovenel Moise a fost ales în cursul unui scrutin anulat pentru fraudă, apoi reales un an mai târziu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.