Președintele Chinei avertizează cu privire la revenirea tensiunilor din perioada Războiului Rece

DE Edi Neagu | 11.11.2021 - 11:21
Xi Jinping evocă perioada Războiului Rece. FOTO: Facebook

Liderul de la Beijing este îngrijorat de situația din regiunea Asia-Pacific.

SHARE

Preşedintele chinez Xi Jinping a avertizat joi asupra revenirii la tensiuni demne de perioada Războiului Rece în regiunea Asia-Pacific, insistând asupra unei mai mari cooperări pentru a ieşi din criza cauzată de pandemia de COVID-19 şi a lupta împotriva schimbărilor climatice, relatează AFP.

''Încercările de a trasa linii ideologice sau de a forma mici grupuri geopolitice sunt sortite eşecului'', a declarat el într-o conferinţă economică desfăşurată virtual, în marja summitului Forumului de Cooperare Econcomică Asia-Pacific (APEC). ''Regiunea Asia-Pacific nu poate, nici nu trebuie să recadă în confruntările şi diviziunile Războiului Rece''.

CITEȘTE ȘI: Percheziții la gruparea de interlopi care cerea taxă de protecție de la dezvoltatorii imobiliari

Preşedintele chinez a cerut, de asemenea, eforturi comune pentru a se apropia de imunitatea colectivă, făcând vaccinurile mai accesibile ţărilor defavorizate.

''Trebuie să transpunem consensul că vaccinurile sunt un bun public global în acţiuni concrete pentru a asigura distribuţia lor corectă şi echitabilă'', a subliniat el.

Regiunea Asia-Pacific trebuie să se asigure că ţările în curs de dezvoltare pot accesa vaccinurile împotriva COVID-19 şi că au mijloacele necesare pentru a le achiziţiona.

Citește și: VIDEO Boloș, ex-ministru al Fondurilor Europene: Sunt două cauze ale unui eșec al PNRR până în 2026

China şi Statele Unite au anunţat miercuri la COP26, la Glasgow, Scoţia, miercuri, o ''declaraţie comună privind consolidarea acţiunii climatice'', un domeniu cheie în care administraţia Biden vede potenţial de cooperare între cele două ţări.

Cu toţii ne putem angaja pe calea de dezvoltare ecologică, cu emisii reduse de carbon şi durabilă'', a adăugat preşedintele chinez, fără a menţiona în mod explicit acordul.

''Împreună ne putem îndrepta către un viitor de dezvoltare ecologică'', a spus el, dând asigurări că China va rămâne ''angajată în promovarea unei cooperări cu avantaj reciproc'' şi că va contribui ''la dezvoltarea economică a regiunii Asia-Pacific'', potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.