Președintele Braziliei ar putea fi inculpat pentru „crime intenționate” din cauza Covid

DE Edi Neagu | 20.10.2021 - 10:29
Jair Bolsonaro este la un pas să fie acuzat de crime împotriva umanității. FOTO: Facebook

Jair Bolsonaro este acuzat de crime intenționate pentru că a decis să nu ia măsurile necesare pentru a opri circulația virusului SARS COV-2.

SHARE

O Comisie de anchetă parlamentară (CPI) a Senatului brazilian va cere miercuri inculparea preşedintelui Jair Bolsonaro pentru o serie de crime 'intenţionate' în timpul pandemiei de COVID-19, care a făcut până acum peste 600.000 de morţi în ţara sa, informează France Presse.

La capătul a şase luni de audieri pline de evenimente, cu mărturii emoţionante şi dezvăluiri şocante despre experienţe pe 'cobai umani' cu remedii ineficace, comisia constituită din senatori de diverse orientări politice prezintă miercuri un raport foarte aşteptat.

Documentul de circa 1.200 de pagini va fi citit, probabil într-o versiune prescurtată, de raportorul Renan Calheiros. Acesta a anunţat marţi seară că au fost reţinute nouă capete de acuzare împotriva lui Jair Bolsonaro, printre care 'crimă împotriva umanităţii' şi 'neîndeplinirea obligaţiilor' revenite prin mandat.

Acuzaţiile de 'omucidere' şi 'genocid împotriva unor populaţii indigene' au fost retrase în ultimul moment din cauza disensiunilor din interiorul CPI.

CITEȘTE ȘI: Românii bolnavi refuză să fie transferați la spitalele din străinătate. Se tem ca vor muri de foame

În opinia comisiei de anchetă, crimele citate în raport sunt 'intenţionate', dat fiind că guvernul Bolsonaro a decis în mod deliberat să nu ia măsurile necesare pentru a limita circulaţia virusului.

Acestea sunt acuzaţii extrem de grave, ce ar urma însă să aibă o importanţă mai ales simbolică deocamdată, atât timp cât preşedintele de extremă dreapta beneficiază în parlament de o susţinere care i-ar permite să evite deschiderea unei proceduri de destituire. În plus, procurorul general Augusto Aras, un aliat al lui Bolsonaro, se poate opune inculpării acestuia.

CITEȘTE ȘI: Interlopul Costel Caran i-ar fi cerut o taxă de 100.000 de euro lui Alex Bodi pentru poze împreună

CPI ar urma să ceară, de asemenea, inculparea mai multor miniştri şi a trei fii ai preşedintelui, care a calificat comisia drept o 'mascaradă'.

'Acest raport va avea aparenţele unei sentinţe, dar guvernul este liniştit. Putem critica atitudinea preşedintelui, dar nu-l putem incrimina', a declarat pentru site-ul Uol Fernando Bezerra, liderul blocul parlamentar al guvernului în Senat.

CPI nu are puterea de a iniţia ea însăşi urmăriri judiciare, dar dezvăluirile sale ar putea avea un impact politic considerabil, în contextul în care sondajele îl dau deja pe Bolsonaro perdant în faţa fostului preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, cu un an înainte de scrutinul prezidenţial.

Raportul va fi trimis parchetului, singurul competent pentru a inculpa persoane acuzate de CPI. În cazul lui Jair Bolsonaro, specialiştii consideră puţin probabilă inculparea, având în vedere că ea este de resortul procurorului general.

După audierile mai multor miniştri, înalţi funcţionari, directori de spitale sau companii, CPI a ascultat luni mărturiile familiilor unor victime ale COVID-19, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te