Președintele Braziliei a fost blocat pe YouTube din cauza mesajelor sale anti-vaccinare

DE Edi Neagu | 26.10.2021 - 11:02
Jair Bolsonaro, blocat de YouTube. FOTO: Facebook

Președintele brazilian este cunoscut drept un adversar declarat al vaccinării și al respectării măsurilor sanitare.

SHARE

Platforma video YouTube a suspendat luni pentru o săptămână activităţile canalului preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro, după ce a retras o înregistrare video în care el menţiona informaţii false asociate vaccinului anticoronavirus şi bolii SIDA, informează marţi AFP.

"Am suprimat o înregistrare video pe canalul lui Jair Bolsonaro, pentru încălcarea politicilor noastre privind dezinformarea medicală asupra COVID-19, (înregistrare) în care se afirma că vaccinurile nu reduc riscul de a contracta boala şi că ele provoacă alte boli infecţioase", a anunţat YouTube într-un comunicat.

Este pentru a doua oară când preşedintele Bolsonaro încalcă "normele comunităţii", ale platformei YouTube.

Citește și: „Patrioții” cad pe capete. Antivacciniștii ajung la spital sau mor după protestul din 2 octombrie

De data aceasta, el nu va putea posta noi înregistrări video sau face emisii în direct în timpul următoarelor şapte zile, potrivit regulilor platformei.

Restul înregistrărilor sale video de pe YouTube, unde Bolsonaro are 3,5 milioane de abonaţi, sunt în continuare accesibile pe YouTube.

Reţelele sociale Facebook şi Instagram, care aparţin aceluiaşi grup, au suprimat înregistrarea video luni, din acelaşi motiv.

În înregistrarea sa săptămânală în direct de joia trecută, postată simultan pe mai multe platforme, Jair Bolsonaro menţiona un zvon conform căruia rapoarte oficiale ale guvernului britanic "sugerează" că persoanele pe deplin vaccinate dezvoltă virusul bolii SIDA "mult mai repede decât este prevăzut".

"Vă recomand să citiţi ştirile. Nu le voi citi aici, pentru că aş putea avea probleme cu live-ul meu", a adăugat şeful statului brazilian.

Citește și: Liderul Bisericii Ortodoxe, Patriarhul Bartolomeu, internat în spital, în SUA

Informaţia a fost dezminţită de guvernul britanic pentru serviciul de verificare a faptelor al AFP.

Societatea braziliană pentru boli infecţioase a dat la rândul său asigurări sâmbătă, într-un comunicat, că "nu este cunoscută nicio legătură între vreun vaccin contra COVID-19 şi dezvoltarea Sindromului Imunodeficienţei Dobândite (SIDA)".

No comment

Deocamdată, liderul brazilian de extremă dreapta nu a reacţionat la blocarea canalului său de YouTube.

Facebook a retras deja în martie o înregistrare video în care, criticând măsurile preventive şi vaccinurile anti-COVID-19, Bolsonaro îi încuraja pe oameni să se adune în grupuri, într-un moment în care în Brazilia mureau zilnic de COVID-19 circa 2.500 de persoane.

YouTube a trimis o primă alertă în iulie, când a suprimat de pe canalul său alte înregistrări video ce conţineau informaţii false despre pandemie, în care eficacitatea portului de mască pentru prevenirea contaminărilor era pusă la îndoială, iar utilizarea hidroxiclorochinei şi a ivermectinei era încurajată, în condiţiile în care aceste medicamente nu au fost recunoscute ca fiind eficiente.

Preşedintele Bolsonaro este adesea acuzat de răspândirea unor informaţii false. În august, Curtea Supremă federală a decis să-l ancheteze pentru "calomnie" şi "incitare la crimă", în special pentru că a pus la îndoială sistemul de vot electronic din Brazilia, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te