Premierul palestinian demisionează. Hamas și Fatah merg la Moscova, să ceară sfatul lui Putin

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 26.02.2024 - 14:53
Premierul palestinian demisionează. Hamas și Fatah merg la Moscova, să ceară sfatul lui Putin - Foto: Profimedia Images

Premierul palestinian Mohammad Shtayyeh a anunțat că demisionează. Iar Hamas și Fatah, care spun că au depus eforturi pentru a ajunge la un acord privind un guvern de uniune, și-au programat o întâlnire miercuri, 28 februarie, la Moscova.

SHARE

Premierul palestinian Mohammad Shtayyeh a declarat că demisionează, pentru a permite formarea unui guvern de larg consens în rândul palestinienilor cu privire la aranjamentele politice după războiul Israelului împotriva grupării islamiste Hamas în Gaza, relatează News.ro, citând Reuters.

Premierul palestinian demisionează. Hamas și Fatah merg la Moscova, să ceară sfatul lui Putin

Decizia vine pe fondul presiunii tot mai mari exercitate de SUA asupra preşedintelui Mahmoud Abbas pentru a reorganiza Autoritatea Palestiniană, în timp ce eforturile internaţionale s-au intensificat pentru a opri luptele din Gaza şi a începe să lucreze la o structură politică pentru a guverna enclava după război.

Demisia lui Shtayyeh trebuie să fie totuşi acceptată de Abbas, care i-ar putea cere să rămână în funcţie ca interimar până la numirea unui înlocuitor permanent.

Citește și: Planul lui Netanyahu pentru „Gaza postbelică”. Israelul jură distrugerea Hamas. Reacția Palestinei

Într-o declaraţie adresată cabinetului, Shtayyeh, un profesor universitar de economie, care a preluat funcţia în 2019, a declarat că următoarea etapă va trebui să ţină cont de realitatea emergentă din Gaza, care a fost devastată de aproape cinci luni de lupte grele.

El a declarat că următoarea etapă ar "necesita noi aranjamente guvernamentale şi politice care să ţină cont de realitatea emergentă din Fâşia Gaza, de discuţiile privind unitatea naţională şi de nevoia urgentă de a ajunge la un consens interpalestinian".

În plus, ar necesita "extinderea autorităţii Autorităţii asupra întregului teritoriu, Palestina".

Autoritatea Palestiniană, formată în urmă cu 30 de ani în cadrul acordurilor de pace interimare de la Oslo, exercită o guvernare limitată asupra unor părţi din Cisiordania ocupată, dar a pierdut puterea în Gaza în urma unei lupte cu Hamas în 2007.

Citește și: Hamas S.A. - Imperiul imobiliar care finanțează atacurile grupării militante

Fatah, facţiunea care controlează Autoritatea Palestiniană, şi Hamas au depus eforturi pentru a ajunge la un acord privind un guvern de uniune şi urmează să aibă o întâlnire miercuri, la Moscova.

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat că această mişcare trebuie să fie urmată de un acord mai larg privind guvernarea pentru palestinieni.

"Demisia guvernului lui Shtayyeh are sens doar dacă vine în contextul unui consens naţional privind aranjamentele pentru următoarea fază", a declarat pentru Reuters un înalt oficial Hamas, Sami Abu Zuhri.

Citește și: VIDEO Cum arată centrul de comandă „Al-Qadsia" folosit de Hamas pentru pregătirea teroriștilor

Israelul şi-a stabilit ca obiectiv să distrugă Hamas şi afirmă că, din motive de securitate, nu va accepta ca Autoritatea Palestiniană să conducă Gaza după războiul izbucnit în urma unor atacuri conduse de Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie, în urma căruia au murit aproximativ 1.200 de israelieni şi străini, potrivit unui bilanţ israelian.

Până în prezent, aproape 30.000 de palestinieni au fost ucişi în luptele din Gaza, potrivit autorităţilor sanitare palestiniene, iar aproape întreaga populaţie a fost alungată din locuinţele pe care le ocupa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te