Premierul nipon și-a cerut scuze, după scandalul cu dineuri scumpe în care a fost implicat fiul său

DE Miruna Moldoveanu | 01.03.2021 - 14:52
Premierul Japoniei, Yoshihide Suga, şi-a cerut luni scuze publice/FOTO: Getty

Premierul Japoniei, Yoshihide Suga, şi-a cerut luni scuze publice după demisia unei purtătoare de cuvânt a guvernului care alături de alţi funcţionari de rang înalt au fost criticaţi pentru că au participat la dineuri costisitoare organizate de fiul lui Suga, scrie Reuters.

SHARE

Makiko Yamada, secretar pentru relaţii cu publicul al cabinetului nipon, şi-a dat demisia de pe patul de spital, unde a fost internată pentru probleme de sănătate, a anunţat guvernul.

Administraţia lui Suga şi purtătoarea de cuvânt de 60 de ani au fost supuse criticilor publice după ce săptămânalul Shukan Bunshun a informat luna trecută că fiul cel mare al premierului, Seigo Suga, director executiv la o companie de produce programe de televiziune pentru o reţea care emite prin satelit, a plătit dineuri scumpe pentru funcţionari de rang înalt.

Legislaţia Japoniei pentru reglementarea principiilor etice ale funcţiei publice interzice angajaţilor guvernamentali să primească daruri sau servicii de divertisment din partea unor companii sau persoane private, în condiţiile în care acestea ar putea fi considerate ca fiind menite să cumpere favoruri.

"Îmi pare foarte rău că un membru al propriei mele familii a fost implicat în acţiuni care constituie o încălcare a legislaţiei privind principiile etice şi le cer scuze cetăţenilor" pentru aceasta, a declarat Yoshihide Suga în parlament. "Regret foarte tare că s-a ajuns la situaţia în care încrederea oamenilor în guvern să fie afectată", a adăugat el.

 

Premierul Japoniei și-a cerut scuze public, după un scandal în care a fost implicat fiul săuDineul lui Makiko Yamada cu fiul lui Suga şi cu alţi directori executivi ai companiei, una dintre cele câteva care au alimentat critici la adresa a 11 înalţi funcţionari, a costat 74.203 yeni (696 de dolari) de persoană, potrivit unor informaţii ale mass-media locale.

Internarea lui Makiko Yamanad la spital înseamnă că ea a lipsit luni de la reuniunea comisiei parlamentare în care politicieni ai opoziţiei ar fi urmat să o interpeleze cu privire la dineul său cu fiul lui Suga, care a avut loc în 2019, pe vremea când ea deţinea o funcţie la Ministerul Afacerilor Interne şi Comunicaţiilor, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.