Premierul Israelului: Iranul a încercat asasinarea milardarului Teddy Sagi în Cipru

DE Elena Andrei | 04.10.2021 - 22:15
Premierul Israelului: Iranul a încercat asasinarea milardarului Teddy Sagi în Cipru/foto: ynet

Biroul primului ministru Naftali Bennett a declarat luni că tentativa de asasinare a miliardarului israelian Teddy Sagi, dejucată săptămâna trecută în Cipru, face parte dintr-un complot terorist iranian mai amplu.

SHARE

Mass-media cipriotă a raportat că un cetățean azer care purta un pașaport rusesc a fost arestat având asupra sa o armă cu amortizor. Bărbatul ar fi fost angajat să-l asasineze pe omul de afacer israelian Teddy Sagi.

Într-o declarație publicată de consilierul de presă al lui Bennett, Matan Sidi, care citează oficialii de securitate, se afirmă că ținta complotului terorist nu a fost neapărat Sagi, ci un număr de alți oameni de afaceri israelieni care operează în aceeași clădire de birouri din Nicosia.

„Acesta a fost un incident terorist îndreptat de Iran împotriva oamenilor de afaceri israelieni care locuiau în Cipru", a spus Sidi.

„Există amenințări la adresa securității. După cum puteți vedea, Shin Bet, Mossad, toate forțele de securitate știu cum să le facă față", a declarat ministrul israelian de Externe, Iair Lapid. „Suntem acolo. Ne ocupăm de probleme."

Conform rapoartelor mass-media din Cipru, cetățeanul azer, în vârstă de 38 de ani, a fost arestat la 27 septembrie la scurt timp după ce a trecut granița dintre partea de nord turco-cipriotă a insulei și secțiunea cipriotă greacă, recunoscută de comunitatea internațională.

Un control asupra mașinii sale a dezvăluit o armă, muniție și un amortizor. Forțele de poliție locale au declarat că este suspectat de planificarea unei infracțiuni și că a fost angajat pentru asasinarea a cinci persoane.

Citește și

Premierul Israelului a dezvăluit la ONU trei unități nucleare secrete ale Iranuluiv

Iranul a deteriorat camerele de supraveghere ale AIEA ca să acopere îmbogățirea uraniului

Poliția a mai spus că arestarea sa a avut loc după ce a fost supravegheat de ceva timp pentru a fi identificați posibili complici.

Bărbatul a fost în Cipru timp de trei săptămâni înainte de arestarea sa și a călătorit de mai multe ori peste graniță, ceea ce a ridicat suspiciuni.

Forțele de securitate cipriote au fost în alertă având suspiciunea unui atac care să vizeze oameni de afaceri străini.

Un purtător de cuvânt al lui Teddy Sagi a negat că ar fi fost ținta oricărei tentative de asasinat pentru relațiile sale comerciale.

Într-o declarație, purtătorul de cuvânt a spus că acel complot terorist, care a fost dejucat datorită agenției Mossad din Israel, a vizat alți israelieni care au birouri în aceeași clădire folosită de Sagi.

Ambasada Iranului la Cipru a descris luni drept „nefondate” afirmațiile Israelului că Teheranul a complotat împotriva israelienilor de pe insulă.

„Acest regim face întotdeauna acuzații atât de nefondate împotriva Republicii Islamice Iran", a declarat Ambasada iraniană într-un răspuns prin e-mail la cererea Reuters.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te