Pacienta, o tânără hispanică în vârsta de doar 20 de ani, a petrecut șase săptămâni pe sistem de susținere a vieții în unitatea de terapie intensivă.
Până la începutul lunii iunie, plămânii ei au devenit atât de grav deteriorați, încât s-a decis că un transplant este singura ei șansă de viață.
„Procedura a fost o provocare din puncr de vedere tehnic”, a declarat Ankit Bharat, șeful chirurgiei toracice și directorul chirurgical al Programului de transplant de plămâni din Northwestern, subliniind că că această soluție oferă pacienților bolnavi grav de COVID-19 o șansă de supraviețuire.
China a anunțat anterior o operațiune similară asupra unei femei în vârstă de 66 de ani, în martie, în provincia estică Zhejiang.
Înainte ca pacienta americană să intre la transplant, a trebuit să iasă negativ la testul pentru SARS-CoV-2 și a fost nevoie ca celelalte organe să funcționeze suficient de bine pentru a-i oferi o șansă reală de a supraviețui.
„Timp de multe zile, a fost cea mai bolnavă persoană din ICU-COVID și, probabil, din întregul spital”, a spus Beth Malsin, medic la terapie intensivă.
„S-a întâmplat de atâtea ori, zi și noapte, ca echipa noastră să acționeze rapid pentru a o ține în viață și a ajuta la recuperarea celorlalte organe pentru a se asigura că sunt suficient de funcționale pentru a susține un transplant.”
Acest efort combinat - menținerea ei în viață pe sistemul artificial suficient de lung pentru ca să elimine virusul și să testeze negativ - a deschis calea pentru rezultatul reușit.
Este foarte neobișnuit ca o tânără să sufere leziuni pulmonare atât de ample din cauza coronavirusului, iar medicii vor să înțeleagă cum s-a întâmplat acest lucru.
Deocamdată, tânăra are un lung drum spre recuperare, având în vedere că a a fost în stare atât de gravă, încât organele interne cedau unul după altul.