Pregătiri de război. Italia cumpără încă 25 de avioane F-35. Ajunge la 115 și încă 24 de Eurofighter

DE Daniel Toșa | Actualizat: 19.09.2024 - 15:53
Pregătiri de război. Italia cumpără încă 25 de avioane F-35. Ajunge la 115 și încă 24 de Eurofighter - Foto: Profimedia images
Pregătiri de război. Italia cumpără încă 25 de avioane F-35. Ajunge la 115 și încă 24 de Eurofighter - Foto: Profimedia images

Pregătiri de război. Italia cumpără încă 25 de avioane F-35. Italia va suplimenta flota sa de avioane de luptă F-35 cu 25 de unități noi, pe fondul unei creșteri a bugetului pentru achiziții de apărare cu 16,8% în 2024. Roma va investi, de asemenea, în avioane Eurofighter.

SHARE

Pregătiri de război. Italia cumpără încă 25 de avioane F-35 de la Lockheed Martin. Italia a anunțat o creștere substanțială a cheltuielilor pentru apărare, alocând 9,3 miliarde de euro pentru achiziții în 2024, potrivit unui document publicat marți.

Pregătiri de război. Italia cumpără încă 25 de avioane F-35. Ajunge la 115 și încă 24 de Eurofighter

Printre principalele investiții se numără achiziționarea a 25 de noi avioane F-35, precum și noi avioane de luptă Eurofighter. Cheltuielile de apărare sunt în creștere față de anii anteriori, reflectând o prioritate strategică pentru consolidarea poziției geopolitice a Italiei.

Achiziția suplimentară de F-35 include 15 avioane F-35A pentru Forțele Aeriene Italiene și 10 avioane F-35B, care vor fi împărțite între Forțele Aeriene și Marina. Astfel, flota totală de F-35 a Italiei va ajunge la 115 avioane. În prezent, aeronavele F-35B ale Italiei sunt operate de pe portavionul „Cavour”, parte din flotila Marinei Italiene.

Sursa foto: Profimedia images

Citește și: SUA aprobă vânzarea a 32 de avioane de luptă F-35A către România. E cel mai puternic avion din lume

Documentul mai precizează că Italia va investi jumătate de miliard de euro în 2024 în dezvoltarea Global Combat Air Programme (GCAP), un proiect internațional în colaborare cu Regatul Unit și Japonia, destinat creării unui avion de luptă de a șasea generație.

Premierul britanic, Keir Starmer, a reafirmat angajamentul Marii Britanii față de acest program în timpul unei vizite recente la Roma.

Citește și: Reportaj în SUA la fabrica Lockheed Martin, locul unde se nasc avioanele F-35 și F-16. Urmează NGAD

Pe lângă achizițiile de F-35, bugetul alocă și 690 de milioane de euro pentru programul Eurofighter, Italia urmând să cumpere 24 de avioane noi din a patra tranșă, pentru a înlocui flota existentă, care va fi retrasă treptat până în 2029.

În total, Ministerul Apărării din Italia va dispune de un buget de 20,85 miliarde de euro în 2024, în creștere față de cele 19,56 miliarde din 2023, confirmând o tendință de creștere a cheltuielilor pentru apărare, potrivit defensenews.com.

De ce F-35 este considerat cel mai bun avion de război din lume?

Avionul de război F-35 are o lungime de 15,7 metri, o anvergură a aripilor de 11 metri și o înălțime de 4,4 metri.

Sursa foto: Profimedia images

Atinge o viteză maximă de 1,6 Mach ( aproximativ 2.000 km/h la altitudine mare și 1,06 Mach (aproximativ 1.200 km/h) la nivelul mării.

F-35B o versiune STOVL capabilă să fie utilizată fie pe uscat, fie pe portavioane

F-35B este varianta cu decolare scurtă și aterizare verticală (STOVL) a aeronavei. Similar ca dimensiuni cu varianta A, varianta B sacrifică aproximativ o treime din volumul de combustibil al variantei A pentru a găzdui ventilatorul de înălțare acționat de arbore (SDLF).

Această variantă este limitată la 7G. Spre deosebire de alte variante, F-35B nu are cârlig de aterizare. În schimb, comanda "STOVL/HOOK" angrenează conversia între zborul normal și cel vertical. F-35B este capabil să atingă Mach 1,6 (1.976 km/h) și poate efectua decolări și aterizări verticale și/sau scurte (V/STOL).

F-35C - o versiune adaptată pentru portavioane 

F-35C este o variantă bazată pe portavioane, proiectată pentru operațiuni de decolare asistată de catapultare, operațiuni de recuperare cu barieră oprită de pe portavioane. În comparație cu F-35A, F-35C are aripi mai mari cu secțiuni pliabile în vârful aripilor, suprafețe de control mai mari pentru un control îmbunătățit la viteze mici, un tren de aterizare mai puternic pentru solicitările de aterizări arestate pe portavioane, un tren de aterizare cu două roți în față și un cârlig de coadă mai puternic pentru utilizarea cu cabluri de arestare pe portavioane.

Suprafața mai mare a aripilor permite reducerea vitezei de aterizare, crescând în același timp atât autonomia, cât și sarcina utilă. F-35C este limitat la 7,5 g.

Avionul F-35 poate transporta între 4-6 rachete aer-aer, aer-sol sau rachete anti-navă mascate în fuselajul aeronavei. 

Tipurile de rachete cu care pot fi echipate avioanele F-35:

Rachete aer-aer:

AIM-9X Sidewinder

AIM-120 AMRAAM

AIM-132 ASRAAM

AIM-260 JATM (urmează să fie integrate)

MBDA Meteor (Blocul 4, pentru F-35B, nu înainte de 2027) 

Rachete aer-sol:

AGM-88G AARGM-ER (Bloc 4)

AGM-158 JASSM

AGM-179 JAGM

SPEAR 3 (Bloc 4, în curs de dezvoltare, integrare contractată)

Armă de atac în stand-in (SiAW)

Rachete anti-navă:

AGM-158C LRASM(în curs de integrare)

Joint Strike Missile (în curs de integrare) 

Muniție comună de atac direct - Paveway

Bombă de planare cu ghidare de precizie - AGM-154 JSOW

Bombă de diametru mic GBU-39

GBU-53/B StormBreaker

Bombă nucleară B61 mod 12

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te