Pe 22 noiembrie 2018, George Friedman a ținut o conferință în fața profesorilor și studenților de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), pe tema „Viitorul relației trans-atlantice. Relevanța pentru Europa de Est“.
„Șansele ca, în perioada următoare, să asistăm la un comportament disruptiv al Rusiei în regiune sunt destul de mari“. Aceasta a fost principala previziune făcută de cunoscutul specialist în analiză geopolitică și relații internaționale, fondator al Stratfor și Geopolitical Features.
Newsweek România a făcut un inventar al celor mai interesante concluzii trase de celebrul analist geopolitic în conferința de la SNSPA, care s-au adeverit ulterior.
1. Ce a spus Friedman: Situația economică internațională se degradează, Rusia va fi afectată major, iar acest lucru va contribui la creșterea agresivității acesteia.
„Am scris în cartea mea «Următorii 100 de ani» că Rusia va redeveni agresivă, dar că nu poate susține economic un război. URSS s-a prăbușit când s-au întâmplat două lucruri. Când au crescut cheltuielile militare, iar prețul petrolului s-a prăbușit. Astăzi, cheltuielile militare ale Rusiei au crescut. Mai important: prețul petrolului e jos.”
Ce s-a întâmplat: Rusia a invadat Ucraina.
2. Ce a spus Friedman: Rușii sunt, din punct de vedere militar, mai slabi decât par.
„Întrebarea este: rușii vor răspunde prin creșterea agresivității? Vestea bună este că sunt mai slabi decât par. Vestea proastă este că, deși slabi, sunt destul de puternici. În comparație cu România. Suntem într-o perioadă de tranziție, în care Rusia va avea un moment de dezintegrare și va crea anumite probleme. Modelul Gorbaciov a funcționat o singură dată“.
Ce s-a întâmplat: Armata Ucrainei a reușit să țină piept cu succes ofensivei rusești, ba chiar a reușit să recucerească o serie de teritorii ocupate în prealabil de inamici.
3. Ce a spus Friedman: Existența conflictului înghețat din Ucraina este o situație geopolitică ce convine atât SUA, cât și Rusiei.
„Din punctul de vedere al americanilor este situația perfectă. Rușii sunt acolo, nu la Carpați. Din punctul de vedere al rușilor, situația este satisfăcătoare. Americanii sunt aici, nu la Smolensk. Americii nu-i pasă cine stăpânește Crimeea. Acolo este o bază navală ce poate fi lesne atacată și anihilată. În plus, nu vom merge la război în Marea Neagră“.
Ce s-a întâmplat: America nu s-a implicat direct în războiul ruso-ucrainean.
4. Ce a spus Friedman: În Europa crește naționalismul, nu populismul, iar acest fenomen nu este o consecință a războiului hibrid declanșat de Rusia, ci a eșecului proiectului european.
„În Europa crește naționalismul, nu populismul. Naționalismul crește pentru că internaționalismul a eșuat. Uniunea Europeană nu a fost un proiect de succes. A intervenit brutal în treburile țărilor. UE a fost fondată pe principiul că națiunile rămân intacte, nu pe principiul că UE le va spune țărilor ce să facă (…) Astăzi, vedem UE implicând Irlanda în războiul cu Marea Britanie, atacând Italia, atacând Polonia, Ungaria, România. Este o nebunie să crezi că Europa le va spune țărilor ce să facă, țările o vor face, iar apoi oficialii de la Bruxelles vor putea ataca aceste țări Aceasta este cauza creșterii naționalismului. Europa nu a livrat ceea ce se aștepta de la ea să livreze“.
Ce s-a întâmplat: partidele eurosceptice, naționaliste și populiste au crescut în susținerea populară, inclusiv în România.
5. Ce a spus Friedman: Statele membre ale NATO din Europa occidentală consideră angajamentul militar al SUA în România și Polonia drept „provocator“, fapt care „pune cele două țări într-o poziție dificilă“.
„Întrebarea este: în cazul unui prezumtiv atac al rușilor, germanii vor permite tranzitul trupelor americane pe calea ferată către Polonia și România? Germanii se uită la amplasarea de trupe americane în Polonia și România ca la un pericol la adresa lor. Ei privesc Rusia ca pe o țară cu care se poate discuta, cu care se pot înțelege. Deja se înțeleg cu ei. Nordstream e doar un exemplu. Ei nu consideră că SUA trebuie să-și crească efectivele militare în aceste două țări“.
Citește și: Partidul Comunist Chinez, în derivă cu „zero-COVID”. Lui Jinping îi trebuie un război să se salveze
Ce s-a întâmplat: Germania a avut o implicare modestă în susținerea efortului de război al Ucrainei.
Cine este George Friedman
George Friedman este fondator și CEO al companiei de previziune și analiză geopolitică Geopolitical Futures, lansată la începutul lui decembrie 2015. A fondat și agenţia Stratfor, înfiinţată în anul 1996. A absolvit City College of the City University of New York şi este doctor în ştiinţe politice la Cornell University.
Citește și: Germania a preluat conducerea forței comune a NATO și avertizează asupra spionajului Rusiei
George Friedman este autorul mai multor cărţi de analiză şi previziune, recunoscute la nivel mondial, printre care: „Următorii 100 de ani“, „Următoarea decadă“, „Războiul secret al Americii“, „Războiul viitorului“, „Puncte de presiune: criza emergentă din Europa“.