Povestea românilor care luptă de partea ucrainenilor, pe front: "Dacă învinge, Rusia nu se va opri”

DE Alin Crișan | Actualizat: 24.02.2024 - 13:14
Povestea românilor care luptă de partea ucrainenilor, pe front: "Dacă învinge, Rusia nu se va opri” - Foto: Antena 3/ Imagine cu caracter ilustrativ

Povestea românilor care luptă de partea ucrainenilor, pe front. Soldații români, care s-au dus acolo voluntar, consideră că dacă Rusia învinge în Ucraina, nu se va opri.

SHARE

Zeci de români luptă în Ucraina împotriva invaziei ruse. S-au dus acolo voluntar, la fel ca mulți oameni din țări de pe tot globul.

Povestea românilor care luptă de partea ucrainenilor, pe front: "Dacă învinge, Rusia nu se va opri”

Românii care ajută Ucraina să reziste în fața invaziei ruse sunt militari în rezervă, oameni care cunosc bine echipamentele sau tacticile de luptă. Sunt însă și oameni din domenii precum IT-ul.

Ei au plecat la luptă conștienți de faptul că dacă rușii câștigă frontul de la granița cu România, va fi o chestiune de timp până când războiul va cuprinde şi țara noastră.

Pentru prima oară de la invazia în Ucraina, o echipă de televiziune a reușit să intre în tranșee ucrainene alături de combatanții români.

Un moment de luptă este surprins pe cameră. "Ni s-a raportat un RPG (aruncător de grenade, n.r.) la 250 de metri în faţă şi am primit ordin să tragem cu grenadele astea!", spune unul dintre militari.

După aproape două luni de lupte intense în care și-au făcut o idee despre cum arată iadul, soldații români şi ucraineni au reușit să elibereze Bahmutul.

Au lăsat în urmă numeroase cadavre ale rușilor. Tabloul este completat de arme și muniții abandonate sau distruse.

"Aici se vede că a fost o poziție de mitralieră. Ne-au lăsat cadouri pe aici. O cască ultramodernă. Parcă e oală de mâncare sau de dus la WC. Toate pozițiile sunt pline cu muniție", afirmă un participant la lupte.

Citește și: 

La câteva luni distanță, într-o altă călătorie în Ucraina, echipa Antena 3 CNN se întâlnește cu câțiva dintre voluntarii Grupului de luptă "Getica".

Așa s-au autointitulat românii care luptă împotriva rușilor. Jurnaliștii nu au voie să le filmeze fețele și să le divulge numele.

Echipa de filmare este transportată cu mașina lor spre una dintre pozițiile din Nikolaev, pe care românii trebuie să o supravegheze. Aici, rușii încearcă săptămânal să străpungă liniile de apărare.

Luptător român: "Dacă rușii cuceresc Ucraina, nu se vor opri aici"

"Toți din Getica estimăm că Rusia o să continue, dacă va reuși să cucerească tărișoara asta. Nu cred că există unul care să aibă vreun dubiu.

Citește și: 

Am vrut să mă înrolez încă din primul an. La început, eram un grup de străini. 

Am făcut și niște cursuri tactice cu prieteni, colegi din breaslă și am intrat, prieteni din diferite naționalități, apoi fiecare s-a înrolat aici", spune Getodac în discuția cu jurnalistul Antena 3 CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te