Posibil agent rus în Germania, acces la informațiile occidentale despre războiul din Ucraina

DE Alexandru Pop | Actualizat: 30.12.2022 - 09:18
Posibil agent rus în Germania, acces la informațiile occidentale despre războiul din Ucraina - Foto: Cornelius Bartke on Flickr

SUA și Marea Britanie investighează dacă ofițerul de informații a transmis materiale Moscovei.

SHARE

La câteva luni după asediul de la Mariupol, Rusia reface rapid orașul ca fiind al său, în timp ce familiile se întrec în a găsi miile de morți și dispăruți, înainte de a fi prea târziu.

Mulți se tem că graba de a reconstrui ar putea șterge dovezile crimelor de război și orice urmă a celor dispăruți.

Un ofițer superior de informații german, arestat sub suspiciunea de spionaj pentru Rusia, a avut acces la o mulțime de informații extrem de secrete despre războiul din Ucraina, precum și la cele despre modul în care au fost colectate de SUA și aliații săi, spun oficialii occidentali.

citeşte şi: VIDEO Explozie puternică în apropiere de baza militară Engels din Rusia la 730 km sud-est de Moscova

El a fost arestat sub suspiciunea de spionaj pentru Rusia.

Procurorii încearcă să stabilească dacă datele au fost livrate Moscovei. Dacă da, ar fi putut alerta Rusia, cu privire la propriile sale vulnerabilități, și ar fi putut oferi metode și capabilități occidentale de colectare a informațiilor, conform Wall Street Journal.

Sfatul oferit de serviciile secrete occidentale a ajutat Germania să-l prindă pe suspectul spion al Rusiei

O informare de la o agenție de informații occidentală prietenoasă a ajutat Germania să identifice un angajat al serviciului său de informații străine (BND), care a fost arestat sub suspiciunea că a transmis secrete de stat Rusiei, a informat revista Spiegel, conform Reuters.

În decembrie, poliția a arestat un cetățean german identificat ca Carsten L. într-o anchetă pentru trădare și i-a percheziționat casa și locul de muncă și pe cele ale altei persoane. Ambasada Rusiei a refuzat să comenteze.

Autoritățile germane au avertizat cu privire la o probabilitate sporită a spionajului rusesc, având în vedere conflictul dintre Kremlin și Occident cu privire la invazia sa în Ucraina. Guvernul german a expulzat ceea ce a spus că sunt 40 de spioni ruși în aprilie.

Citând persoane familiare cu ancheta, Spiegel a raportat că o agenție de informații occidentală a găsit în posesia Moscovei materiale care proveneau de la BND și conțineau informații despre Rusia.

Suspectul agent dublu era șeful unei unități din departamentul de recunoaștere tehnică al BND, a spus Spiegel.

BND și biroul procurorului general au refuzat să comenteze

Un purtător de cuvânt al guvernului a refuzat de asemenea să comenteze, spunând că guvernul a luat problema în serios, dar nu va divulga detalii despre investigație, într-un mod care ar putea aduce beneficii Rusiei.

A doua persoană a cărei locuință a fost percheziționată a lucrat și pentru BND, a spus Spiegel. Cea de-a doua persoană a deschis documente relevante pentru caz, pe computerul de serviciu.

Cu toate acestea, anchetatorii nu cred că aceasta a lucrat pentru Rusia, ci mai degrabă că suspectul agent dublu Carsten L. a încercat să înlăture suspiciunea de la el însuşi, conform Spiegel.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te