Polonia, pe picior de război cu Belarus din cauza mercenarilor ruși. 10.000 de soldați, la graniță

DE Adina Mutăr | Actualizat: 11.08.2023 - 08:02
Polonia, pe picior de război cu Belarus din cauza mercenarilor ruși. 10.000 de soldați, la graniță (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: nur photo

Polonia, pe picior de război cu Belarus din cauza mercenarilor ruși. 10.000 de soldați, la graniță în timp ce tensiunile cresc vertiginos din cauza mercenarilor ruși Wagner „găzduiți” de Aleksandr Lukașenko.

SHARE

Polonia, pe picior de război cu Belarus din cauza mercenarilor ruși. 10.000 de soldați vor fi desfășurați la graniță pentru a opri o posibilă invazie a mercenarilor ruși.

După o revoltă de 24 de ore împotriva lui Putin, mercenarii Wagner au fost invitați în Belarus de Alexander Lukașenko. Acum, Polonia va trimite mii de oameni la graniță din cauza fricii de o creștere a invaziei.

Polonia, pe picior de război cu Belarus din cauza mercenarilor ruși. 10.000 de soldați, la graniță

Polonia intenționează să trimită 10.000 de militari la granița cu Belarus, pe măsură ce temerile de război continuă să crească.

Ministrul polonez al Apărării a declarat că vor fi desfășurate forțe din cauza preocupărilor legate de intrarea mercenarilor Wagner în Polonia.

Mariusz Blaszczak a făcut anunțul la doar o zi după ce Varșovia a anunțat că va trimite 2.000 de soldați suplimentari la graniță în următoarele două săptămâni.

Soldații sunt dislocați pentru a consolida munca poliției și a ofițerilor de la Grăniceri și încearcă, de asemenea, să oprească migranții care trec granița ilegal.

Blaszczak a spus într-un interviu la radio de stat că decizia vine după acuzațiile de încălcare a spațiului aerian polonez de către două elicoptere militare din Bbelarus.

„Încălcarea spațiului polonez de către elicopterele din Belarus nu poate fi subestimată. Tot ceea ce se întâmplă în Belarus este coordonat cu acțiunile Rusiei.”

La rândul său, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a discutat despre planurile ca Moscova să-şi consolideze forţele la graniţele sale de vest, invocând „militarizarea sporită în Polonia”, printre alţi factori.

De când președintele Lukașenko a invitat mercenarii Wagner în țară la 16 iulie, Polonia este îngrijorată de escaladarea conflictului.

Centrul Național de Rezistență al Ucrainei a declarat că 250 de mercenari Wagner au efectuat manevre de-a lungul graniței poloneze.

„Astfel de acțiuni ale rușilor indică o operațiune psihologică pentru escaladarea situație”, a raportat centrul.

La începutul acestei săptămâni, un oficial NATO a declarat că Belarus a început exerciții de antrenament militar în apropierea graniței sale cu Polonia și că alianța militară occidentală monitorizează situația.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat că orice agresiune împotriva Belarusului – din partea Poloniei sau a oricărei națiuni – ar fi văzută ca un atac asupra Rusiei.

Wagner încearcă să recruteze mercenari din Polonia

Rapoarte neconfirmate de pe rețelele sociale arată că afișe de recrutare ale grupului Wagner au fost depistate în Polonia.

A fost postat un videoclip pe X care arată un semn Wagner  cu un cod QR într-o toaletă publică din Polonia. 

Citește și: Medvedev amenință Aliații NATO: „Vă vom strivi pe toți! Vom obține „pacea” în condițiile rusești”

Urmărirea linkului duce utilizatorii către un site web unde pot aplica pentru a se alătura Wagner.

Express.co.uk a analizat cine deține domeniul. Este înregistrată sub REG.RU LLC, un furnizor de domenii și nu are atașat un nume identificabil.

Potrivit Anadolu, Belarus a avertizat Polonia și statele baltice cu „măsuri de răspuns adecvate” împotriva activităților militare recente din aceste țări. 

Citește și: Ucrainenii deschid porturile la Marea Neagră pentru grâne. România, expusă atacurilor Rusiei

„Pot spune că toate previziunile noastre cu privire la activitățile blocului NATO și ale membrilor săi individuali au fost pe deplin confirmate. Desigur, nu stăm cu mâinile în sân, ci luăm măsuri adecvate de răspuns”, a declarat Alexandr Volfovici, secretar de stat al Consiliului de Securitate din Belarus.

„Vecinii Belarusului încearcă să escaladeze situația din regiune în toate moduri posibile”, a spus Volfovici, susținând că măsurile sunt intensificate pentru militarizarea Poloniei și a țărilor baltice.

El a spus că studiază în detaliu experiența desfășurării unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina „în aceste condiții”.

„Lucrăm la tactica de a conduce luptă modernă împreună cu instructorii PMC Wagner. Și nu o ascundem. Totul se face exclusiv în scopuri defensive. Același lucru este valabil și pentru desfășurarea armelor nucleare tactice rusești în Belarus”, a adăugat el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te