Polonia, aliat de bază al NATO şi un partener nepreţuit al SUA, susține secretarul de stat Blinken

DE Miruna Moldoveanu | 24.02.2021 - 15:48
Secretarul de stat american Antony Blinken/FOTO: Getty

Polonia este un aliat loial din NATO şi un partener nepreţuit al SUA, a susţinut secretarul de stat american Antony Blinken, după o convorbire telefonică avută marţi cu ministrul de externe polonez Zbigniew Rau, potrvit thenews.pl.

SHARE

„Mulţumit de discuţia de astăzi cu ministrul de externe Zbigniew Rau pentru a reafirma caracterul strâns şi solid al parteneriatului americano-polonez şi pentru a promova cooperarea continuă în Europa şi dincolo de ea”, a scris Blinken, marţi, pe Twitter.

De partea sa, Zbigniew Rau a menţionat, de asemenea pe Twitter, că a discutat cu noul şef al Departamentului de Stat despre „domeniile prioritare ale cooperării aliate”, printre care politica de securitate, Iniţiativa celor Trei Mări şi „nocivitatea” proiectului energetic Nord Stream 2.

Potrivit lui Rau, cei doi demnitari au mai discutat despre „abordările pentru lumea liberă, situaţia din Belarus şi consecinţele agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, scrie Agerpres.

Secretarul american de stat Antony Blinken a avertizat luni, la prima sa intervenţie în cadrul Conferinţei pentru Dezarmare de la Geneva, asupra „provocărilor şi pericolelor” pe care le implică programele de dezvoltare de armament ale Chinei, ţară căreia îi cere mai multă transparenţă în acest domeniu, scrie agenţia EFE.

Antony Blinken a avertizat asupra „provocărilor şi pericolelor” pe care le implică programele de dezvoltare de armament ale Chinei


El le-a solicitat de asemenea deopotrivă Rusiei şi Chinei să se implice mai mult în realizarea unor norme de ''comportament responsabil în spaţiul exterior'' şi le-a sugerat în acest sens unor guverne, cum este cel rus, să renunţe la testarea armelor anti-satelit.

''Trebuie să reducem tensiunile în spaţiu, nu să le amplificăm'', a spus Blinken, adăugând că Washingtonul a demonstrat în primele luni ale preşedinţiei lui Joe Biden dispoziţia sa de a discuta cu Moscova despre sistemele de control a armamentului şi alte chestiuni de securitate.

În ceea ce priveşte Iranul, secretarul american de stat a criticat ''comportamentul destabilizator în regiune'' manifestat de acesta, dar a promis că Statele Unite îşi menţin angajamentul de a folosi în principal democraţia pentru a garanta că această ţară nu se va dota cu arme nucleare, potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.