Polonia. 700 ofițeri NATO vor coordona ajutorul militar pentru Ucraina. Șeful, general de trei stele

DE Adina Mutăr | Actualizat: 11.07.2024 - 21:10
700 ofițeri NATO vor coordona din Polonia asistența militară pentru Ucraina - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Polonia. 700 ofițeri NATO vor coordona ajutorul militar pentru Ucraina. Șeful, general de trei stele. Oficialii NATO au convenit, la summit-ul de la Washington, să ia măsuri suplimentare pentru a contracara amenințarea Rusiei.

SHARE

Polonia. 700 ofițeri NATO vor coordona ajutorul militar pentru Ucraina. Șeful, general de trei stele.

Măsurile anunțate de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aduce Ucraina mai aproape de Alianță și lansează un comandament centralizat în Germania și un centru de antrenament și analiză în Polonia.

Rusia înregistrează câștiguri progresive pe câmpul de luptă din cauza întârzierilor de luni de zile în aprovizionarea cu arme din Statele Unite și Europa, iar măsurile suplimentare ale NATO încearcă să remedieze această situație.

Polonia. 700 ofițeri NATO vor coordona ajutorul militar pentru Ucraina. Șeful, general de trei stele

Stoltenberg a spus că „centrul de asistență în securitate” va fi situat în Wiesbaden, Germania, și va fi condus de un general de trei stele care va supraveghea 700 de angajați din întreaga Alianță. 

Aceștia vor fi responsabili pentru coordonarea și furnizarea asistenței militare internaționale pentru Ucraina.

Până acum, țările NATO au coordonat sprijinul acordat Ucrainei printr-un organism informal, condus de SUA, numit Grupul de Contact pentru Apărare al Ucrainei.

Noul centru, care a fost aprobat de miniștrii apărării NATO în iunie, va fi cunoscut oficial sub numele de NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU) și va face parte din „calea ireversibilă” a Ucrainei către aderarea la NATO.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că va fi prima dată când NATO va dedica un comandament pentru a ajuta o țară să se alăture NATO.

Citește și: Avioanele de vânătoare F-16 au început să se îndrepte spre Ucraina. Cum vor ajuta armata

Operațiunea din Polonia va fi cunoscută ca un centru comun de antrenament și analiză (JTAC), care se va concentra pe îmbunătățirea interoperabilității NATO cu Ucraina și pe studierea modului în care conflictul din Ucraina a schimbat desfășurarea unui război.

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că JTAC, care va fi construit în orașul său natal, Bydgoszcz, va examina utilizarea dronelor și alte aspecte moderne ale războiului ucrainean, care determină NATO să-și reevalueze tacticile.

Citește și: SUA împrumută Polonia cu 2.000.000.000 $ ca să-i cumpere avioanele F-35 și tancurile Abrams

Stoltenberg a spus că planurile NATO de a înființa aceste două facilități de sprijin se încadrează în elementele pachetului „robust” de sprijin pentru securitate convenit în timpul summitului, împreună cu furnizarea Ucrainei a 40 de miliarde de euro în ajutor militar pentru anul viitor, acorduri bilaterale și multe alte echipamente, inclusiv sisteme de apărare aeriană.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te