"Poliţia a evitat probabil un coşmar" în oraşul Essen (vest), unde acest individ este "puternic suspectat că a plănuit un atentat", a afirmat ministrul regional de interne din landul Renania de Nord-Westphalia, Herbert Reul.
"Probabil a fost împiedicat un atentat neonazist", a declarat şi adjunctul său, Joachim Stamp.
Herbert Reul a precizat totuşi că "indiciile lasă să se creadă că tânărul de 16 ani are grave probleme psihice şi gânduri sinucigaşe".
Citește și: VIDEO China a înconjurat Taiwanul pentru exerciții militare masive, „o repetiție pentru invazie”
Agenţi ai forţelor de elită ai poliţiei germane au descins în noaptea de miercuri spre joi în apartamentul acestui adolescent, după ce au primit o "informaţie".
Ei au descoperit "16 bombe ţeavă", dispozitive explozive improvizate, dintre care unele conţineau cuie, o arbaletă cu săgeţi şi o armă artizanală. Aceste dispozitive erau în stare de "funcţionare", dar poliţiştii nu au găsit detonatoare la faţa locului.
Mai multe indicii lasă să se înţeleagă că suspectul avea motivaţii politice extremiste: înscrisul "SS" a fost descoperit în camera sa, precum şi o mare cantitate de documente scrise care promovau teze de extremă dreapta, "rasiste, antisemite şi antimusulmane", a subliniat Herbert Reul.
Citește și: Cancelarul Germaniei: Ucraina va trebui să lupte 100 de ani cu consecințele războiului
Scrierile sale ar putea reprezenta şi "apelul la ajutor urgent al unui tânăr disperat", potrivit acestui responsabil, care a precizat că suspectul nu era cunoscut de serviciile de informaţii.
Anchetatorii privilegiază de altfel pista un act solitar.
Potrivit lui Reul, poliţia a fost avertizată de un alt adolescent că tânărul "voia să plaseze bombe în şcoală", un liceu situat la circa 800 de metri de domiciliul său.
Din motive de securitate, acest liceu, dar şi un colegiu în care era de asemenea şcolarizat, au fost închise joi. Acestea au fost percheziţionate temeinic de peste 120 de poliţişti asistaţi de câini pentru a se asigura că suspectul nu a instalat explozibili.
Această afacere prezintă similitudini cu atentatul rasist de la Hanau, din apropiere de Frankfurt, comis în 2020 de Tobias Rathjen, un german implicat în mişcarea complotistă care a împuşcat mortal nouă tineri, toţi de origine străină. Poliţiştii au descoperit la domiciliul acestuia un manifest cu teorii complotiste şi de extremă dreapta.
Autorităţile germane au ridicat în ultimul an violenţa de extremă dreaptă pe prima treaptă a ameninţărilor pentru ordinea publică, înaintea riscului jihadist.
Uciderea, în iunie 2019, de către un militar neonazist, a lui Walter Lübcke, ales al partidului conservator care susţinea politica de primire a migranţilor a fostului cancelar Angela Merkel, a provocat un şoc electric în ţară. De atunci operaţiunile de poliţie împotriva acestei mişcări s-au înmulţit.
La începutul lui aprilie, autorităţile germane au efectuat mai multe descinderi în mediul de extremă dreapta, în cadrul unei anchete mai largi, care asocia poliţia şi serviciile de informaţii militare din 2019.
Patru suspecţi din grupul "Knockout 51" au fost arestaţi atunci. Investigaţiile în curs vizează, de asemenea, grupul de extremă dreapta "Atomwaffen Division Deutschland", ramura germană a mişcării neonaziste americane.
La jumătatea lunii aprilie, justiţia germană a anunţat, de asemenea, arestarea a patru membri ai unei reţele de extremă dreapta din mişcarea anti-vaccin şi a opozanţilor la regulile anti-COVID care plănuiau "atentate violente" în Germania şi răpiri ale unor "personalităţi publice", în special a ministrului sănătăţii, Karl Lauterbach.