Politicianul austriac care a votat să nu intrăm în Schengen: plagiator și apropiat al unui corupt

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.12.2022 - 13:09
Gerhard Karner, ministrul austria de INterne- Foto: Profimedia Images

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, cel care a votat în Consiliul JAI ca România să nu fie primită în Spațiul Schengen, are un trecut controversat, din care nu lipsesc acuzațiile de plagiat și prietenia cu un politician condamnat pentru corupție.

SHARE

Gerhard Karner s-a născut la 13 noiembrie 1967, în orașul Melk. Din 2003, a fost membru al legislativului statului din Austria Inferioară. Din 2003 până în 2015, a fost director general al Partidului Popular din Austria Inferioară (VPNÖ). În urma alegerilor pentru primar din 2015, a devenit primar al orașului Texingtal și a păstrat această funcție până în 2021.

Și-a petrecut copilăria și tinerețea în St. Gotthard (municipiul Texingtal) și a absolvit Liceul Melk Abbey, ulterior studiind administrarea afacerilor la Universitatea de Economie și Afaceri din Viena. A lucrat ulterior în sectorul privat ca ofițer de presă pentru Partidul Popular din Austria de Jos (ÖVP). Mai târziu, a fost purtător de cuvânt al ministrului de Interne Ernst Strasser și ca manager regional al ÖVP Austria Inferioară.

Prieten corupt

Gerhard Karner a fost un apropiat al fostului ministru de interne Ernst Strasser, care, pe vremea când era membru al Parlamentul European, a fost filmat de „Sunday Times”, în timp ce declara că va modifica legislația, în schimbul unei mite primite din partea unor presupuși lobby-iști. Acest lucru i-a adus o condamnare la trei ani de închisoare, în 2014. 

De asemenea, ministrul austriac de Interne este acuzat că și-a plagiat lucrarea de diplomă, elaborată la absolvirea facultății.

La începutul lunii octombrie 2022, Stefan Weber, specializat în analiza lucrărilor academice, a descoperit fragmente plagiate în lucrarea lui Karner de absolvire a cursurilor universitare.

Gerhard Karner a studiat Administrația Afacerilor la Universitatea de Economie și Afaceri din Viena în 1995. A scris o lucrare intitulată <<Luarea deciziilor și comportamentul decizional atunci când se aleg cursurile speciale de administrare a afacerilor>>.

Weber demonstrează că Karner a copiat textul din lucrarea lui Alfred Kiss, „Informații și decizie de cumpărare”. O mare parte din aceste fragmente din partea teoretică a lucrării nu aveau referințe la sursă. Weber observă, de asemenea, că o mare parte din imagini sunt, de asemenea, plagiate. Karner a respins acuzațiile.

Acuzații de antisemitism

În timpul campaniei electorale regionale din 2008, conservatorul Karner i-a acuzat pe social-democrații de centru-stânga din Austria că lucrează „împotriva țării cu domni din America și Israel” și a spus că aceștia ar otrăvi atmosfera, a scris „Der Spiegel”. El se referea la o presupusă „campanie murdară” a unui consilier politic israelian.

Declarațiile sale au provocat agitație 13 ani mai târziu, în 2021, odată cu alegerea sa în fruntea Ministerului de Interne.

O scrisoare deschisă a unui grup care includea studenți evrei, cadre universitare, dramaturgul Elfriede Jelinek, câștigător al Premiului Nobel, și alții și-a exprimat consternarea față de numirea lui Karner în funcția de ministru de Interne.

„Dimensiunea antisemită a acestui comentariu este evidentă. Suntem convinși că această persoană este complet nepotrivită pentru funcția de ministru de interne și solicităm guvernului să pună securitatea noastră în mâinile politicienilor moderati”, se spunea în scrisoare.

Karner s-a apărat precizând că lupta împotriva antisemitismului și a oricărei forme de extremism a fost o „preocupare profundă personală” a lui de zeci de ani.

Citește și: EXCLUSIV Schema prin care Guvernul oferă Armatei stadionul din Ghencea pentru uz personal

Drept urmare, a aranjat o întâlnire personală cu principalul lider evreu al Austriei, Oskar Deutsch, care i-a cerut să clarifice ceea ce a spus în urmă cu peste 13 ani, când Karner era oficial regional al Partidului Popular Austriac conservator.

„Dacă lucrurile pe care le-am spus atunci au fost înțelese ambiguu, regret asta. Comentariile nu au fost niciodată menite să meargă în această direcție și nu le-aș face acum”, a spus Karner. El și-a exprimat regretul pentru declarații.

Admirator al unui dictator 

Gerhard Karner este un admirator declarat al lui Engelbert Dollfuß, care a instituit în Austria, în 1933 o dictatură fascistă bazată pe modelul italian al lui Benito Mussolini. 

Dollfuß, al cărui partid creștin-social a fost precursorul ÖVP postbelic, a fost ucis de naziști într-o tentativă de lovitură de stat eșuată în 1934. Karner are o legătură și mai profundă cu Dollfuß. Orașul său natal, Texingtal, este locul de naștere al lui Dollfuß.

Citește și: „Afacerea țigareta” Odesa, implicând spioni ruși și chinezi, cu tentacule în România, destructurată

În calitate de primar, Karner a supervizat un muzeu găzduit în casa în care s-a născut Dollfuß. Placa de la intrare îl descrie pe dictatorul fascist, care a interzis opoziția și i-a executat pe adversarii politici, ca fiind „un mare cancelar, cel care va duce la reînnoirea Austriei”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te