Politician spaniol de marcă, împușcat în față de un asasin. Poliția anchetează implicarea Iranului

DE Adina Mutăr | Actualizat: 10.11.2023 - 07:56
Alejo Vidal-Quadras, fost europarlamentar, împușcat în față - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Lidera Rezistenței Iraniene, cu Vidal-Quadras la o reuniune - Foto: NCRI

Politician spaniol de marcă, împușcat în față. Poliția anchetează implicarea Iranului. Alejo Vidal-Quadras, fost lider al Partidului Popular conservator (PP) din Catalonia și fost vicepreședinte al Parlamentului European, a fost împușcat joi, de doi motocicliști.

SHARE

Politician spaniol de marcă, împușcat în față. Poliția anchetează implicarea Iranului.  Atentatul a avut loc în jurul orei 13.30, ora locală, pe o stradă din cartierul Salamanca din capitala Spaniei, în fața clădirii unde locuiește. 

Publicația El País a raportat că Vidal-Quadras se afla într-o stare stabilă la spitalul Gregorio Maranon unde a fost operat la față. 

Politician spaniol de marcă, împușcat în față. Poliția anchetează implicarea Iranului

Victima le-a spus medicilor că în spatele tentativei sale de asasinat se află regimul iranian, înainte de a intra în sala de operație pentru a fi supus unei intervenții chirurgicale maxilo-faciale, glonțul penetrându-i maxilarul.

Vidal-Quadras este o figură fundamentală a dreptei spaniole din ultimele decenii. A fost președinte al Partidului Popular Catalonia din 1991 până în 1996 și europarlamentar din 1999 până în 2014, timp în care a deținut și funcția de vicepreședinte al Parlamentului European.

Ca șef al Comisiei internaționale „În căutarea Justiției”, care investighează masacrul din 1988 și încălcările drepturilor omului din Iran, el a intrat în colimatorul regimului de la Teheran.

Maryam Rajavi, președinte ales al Consiliului Național al Rezistenței Iranului (NCRI), postat pe X/Twitter, convingerea sa că Iranul a comandat asasinatul.

„În această după-amiază, prof. Alejo Vidal Quadras, președinte al Comitetului internațional „În căutarea justiției” și vicepreședinte al Parlamentului European (1999-2014), a fost vizat de un atac terorist la Madrid și a fost dus la spital.

Condamn cu fermitate această crimă teroristă, doresc însănătoșirea grabnică a prof. Vidal și exprim profunda mea solidaritate cu familia sa. Solicit urmărirea și pedepsirea autorilor acestei crime. Rezistența iraniană consideră fascismul religios care conduce Iranul ca fiind primul suspect în acest caz, deoarece prof. Vidal Quadras și-a dedicat o parte importantă din viața luptei împotriva acestuia.”

Consiliului Național de Rezistență al Iranului (NCRI) acuză Teheranul că a ordonat asasinatul, pentru că dr. Alejo Vidal-Quadras a susținut constant rezistența poporului iranian împotriva regimului și dorința de libertate și respectarea drepturilor omului.

„Dușmănia regimului mullahilor față de doctorul Alejo Vidal-Quadras este de notorietate, fiind unul dintre primii politicieni plasați de regim pe lista sa de terorism.”, a comunicat Secretariatul Consiliului Național de Rezistență al Iranului (NCRI).

Quadras era pe lista neagră a regimului de la Teheran

Ministerul Afacerilor Externe din Iran a creat o listă neagră care l-a inclus pe Quadras  „din cauza acțiunilor sale deliberate de susținere a terorismului și a grupărilor teroriste, de promovare și incitare la terorism și de răspândire a violenței și a urii, care a provocat revolte, violențe, terorism, acte și încălcări ale drepturilor omului împotriva națiunii iraniene”.

Potrivit elmundo.es, poliția investighează dacă Iranul se află în spatele tentativei de asasinat asupra lui Vidal-Quadras.

Activitatea sa de avocat care apăra oponenții regimului iranian poate constitui un motiv demn de investigat, conform surselor de anchetă pentru EL MUNDO.

Vidal-Quadras are multe cazuri de această natură la casa sa de avocatură din Barcelona.

Citește și: Un comandant iranian amenință că îl va răpi pe Netanyahu. Israelul, pregătit să atace Iranul

Potrivit surselor din poliție, făptuitorii au folosit un pistol Parabellum de calibru nouă milimetri. Surse din poliție au declarat pentru Efe că trăgătorul este un profesionist care a efectuat o acțiune „planificată” și că a studiat mișcările țintei sale.

Doi motocicliști cu o Yamaha neagră se pare că l-au așteptat pe politician și când acesta a apărut, unul a coborât și s-a îndreptat spre el, cu casca pe cap. 

Citește și: Turcia a împiedicat asasinarea unui israelian de către agenți iranieni

Quadras a simțit că ceva este în neregulă cu bărbatul și a ferit capul tocmai când acesta a tras un glonț, care i-a penetrat maxilarul și s-a prăbușit lângă un container de șantier, moment în care a sărit în ajutor un vecin. 

Cei doi motocicliști au dispărut. În orașul Fuenlabrada a fost localizată o motocicletă arsă ce ar putea fi cea folosită de autori pentru a comite atacul. Acest punct nu a fost încă confirmat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te