Opozantului rus, în vârstă de 44 de ani, i s-a făcut rău după ce s-a urcat într-un avion în Siberia și a fost internat acolo înainte ca un apropiat să-i aranjeze un zbor spre Berlin.
Germania a raportat „dovezi fără echivoc” că ar fi fost otrăvit cu Noviciok, dar Moscova susține că medicii ruși nu au găsit nicio urmă de otravă.
Însă, medicii care l-au tratat imediat au declarat încă de atunci că i-au administrat un antidot pentru agenți neurotoxici, practic, același care a fost folosit și de medicii de la spitalul din Berlin unde a fost dus Navalnîi.
Poliția de transport siberiană, care a anchetat cazul, a făcut cerere pentru câțiva ofițeri și un expert pentru a colabora cu anchetatorii germani și a-i pune câteva întrebări „clarificatoare și suplimentare” lui Navalnîi, care a ieșit din comă.
Kremlinul a denunțat încercările de a învinui statul rus pentru otrăvire ca fiind „absurde” și a spus că vrea să știe ce s-a întâmplat.
Poliția de transport siberiană a aflat că Navalnîi a fost la „Vienna Coffeehouse” de pe aeroportul din Tomsk, unde susținătorii suspectează că a fost otrăvit cu o ceașcă de ceai.
Poliția a mai spus că i-a interogat pe toți cei care îl însoțeau pe Navalnîi, cu excepția unei femei, Marina Pevcik, care „locuiește permanent în Marea Britanie”.
Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat, joi, în Consiliul de Securitate, că medicii ruși „l-au salvat, practic, pe Alexei Navalnîi”.