Poliția rusă a descins la sediul unui site și al unei organizații de opoziție, legate de Hodorkovski

DE Miruna Moldoveanu | 19.03.2021 - 16:12
Poliția rusă a descins la sediul unui site de ştiri/FOTO: Getty

Poliţia rusă a descins vineri la sediul site-ul web de opoziţie MBKh Media şi al organizaţiei "Open Russia", ambele având legături cu Mihail Hodorkovski, oligarh în exil şi critic al Kremlinului, au anunţat echipele organizaţiilor vizate, scrie AFP.

SHARE

„Forţele de ordine au intrat în localurile MBKh Media din Moscova. Nu ştim în legătură cu ce şi dacă vor exista proceduri de anchetă" precum percheziţii, a anunţat într-un comunicat redacţia site-ului de ştiri.

Poliţişti au descins şi la birourile "Open Russia", care din 2017 face parte dintre organizaţiile străine ce activează în Rusia şi considerate "indezirabile", în conformitate cu o lege controversată, votată în 2015.

Citește și: Turcan: „Sunt salarii la stat de 50.000 de lei pe lună; o categorie profesională respectată”

„Ştim că ei (poliţiştii) sunt acolo, însă nu se ştie în continuare din ce motiv", a subliniat pe MBKh Media directorul organizaţiei, Andrei Popov.

Nu se cunoaște motivul descinderilor făcute de poliția rusă

Preşedintele rus Vladimir "Putin a declarat că vrea să discute despre democraţie cu (preşedintele american Joe) Biden. Însă acoliţii lui vor să confişte câteva telefoane... Astea da discuţii despre democraţie", a ironizat pe Twitter Mihail Hodorkovski.

Redacţia MBKh Media a mai fost vizată de percheziţii pe 9 iulie şi 9 septembrie 2020, în cadrul unei anchete asupra fostei companii Iukos a lui Hodorkovski şi care data din 2003.

Citește și: Forumul Judecătorilor și Inițiativa pentru Justiție resping superimunitatea oferită de deputați

„Open Russia", care şi-a fixat drept obiectiv unirea forţelor proeuropene din Rusia în vederea formării unei opoziţii unificate, a fost la rândul său percheziţionată pe 9 august 2020, în acelaşi caz.

200 de persoane, arestate pe 14 martie

În 14 martie, poliţia rusă a arestat în jur de 200 de persoane în timpul unui forum al opoziţiei la Moscova, printre care zeci de deputaţi locali, pe motiv că reuniunea era organizată de "Open Russia".

Această organizaţie a fost fondată în septembrie 2014 de Mihail Hodorkovski, fost oligarh rus ce a condus gigantul petrolier Iukos până în momentul arestării sale, în 2003, şi destructurarea controversată a companiei sale.

Hodorkovski a stat zece ani la închisoare, pentru "furt prin escrocherie la scară mare" şi "evaziune fiscală", înainte de a fi graţiat în 2013 de preşedintele rus Vladimir Putin şi a se refugia apoi în Europa, potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.