Grănicerii turci lasă refugiații să treacă. Un prim val se îndreaptă spre Bulgaria și Grecia

DE Adina Mutăr | Actualizat: 28.02.2020 - 11:50
sursă: CNN
sursă: CNN

Turcia a decis să nu îi mai oprească pe refugiaţii sirieni să ajungă în Europa, a declarat un oficial turc, informează Reuters.

SHARE

Update: Sute de refugiați au început să se deplaseze prin nord-vestul Turciei spre granițele cu Grecia și Bulgaria, a informat presa turcă, după ce un înalt oficial a declarat că Ankara nu va mai opri refugiații sirieni să ajungă în Europa.

Agenția de știri Demiroren a declarat că un grup de peste 300 de refugiați, inclusiv femei și copii, se îndreaptă către frontierele dintre cele două țări ale Uniunii Europene și Edirne din Turcia.

__________________________

Poliţia, paza de coastă şi forţele de securitate de la graniţă ale Turciei au primit ordin să nu intervină, a adăugat oficialul turc.

Declaraţia a fost făcută în anticiparea sosirii iminente a refugiaţilor din regiunea Idlib din Siria, unde joi noaptea trupele turcești au fost bombardate de forțele regimului Assad, susținute de Rusia, fiind uciși 33 de militari.

Ankara a trimis trupe în nordul Siriei în urma acordului de la Soci, cu Rusia, ce stabilea ca provincia să fie zonă de securitate sub monitorizarea Turciei, care intenționa să faciliteze întoarcerea refugiaților în această zonă liberă de regimul de la Damasc.

Însă forțele pro-Assad au încălcat în repetate rânduri acordurile de încetare a focului, generând un val uriaș de refugiați. Un milion de oameni au părăsit provincia, spre granița cu Turcia, care are granițele închise.

Citește și Rușii i-au bombardat pe turci în Siria. Erdogan, reuniune urgentă de securitate

Turcia găzduiește deja cel mai mare număr de refugiați sirieni, în jur de 3,6 milioane de oameni.

Purtătorul de cuvânt al partidului de guvernământ, Omer Celik, a declarat că Ankara nu mai poate să țină refugiați și a solicitat Uniunii Europene să ia măsuri.

Mai mult de jumătate de milion dintre cei strămutați din decembrie sunt copii, zeci de mii dintre ei dormind în corturi improvizate în iarna aspră din nordul Siriei, înregistrându-se decese din cauza frigului, informează France24.

„Fără acțiuni urgente, riscul unei escaladări și mai mari crește cu fiecare oră", a declarat purtătorul de cuvânt al Națiunilor Unite, Stephane Dujarric, reiterând apelul secretarului general Antonio Guterres pentru încetarea imediată a focului, după uciderea militarea turci în bombardamentele atribuite de presa zonală Rusiei.

ONU a fost blocată sistematic de Rusia, susținută adesea de China, prin veto, de a implementa rezoluții de condamnare a regimului de la Damasc și de a lua măsuri de protecție a civililor din Siria.

Ankara a atacat joi noaptea, aerian și terestru, „toate pozițiile cunoscute” ale regimului Assad și a contactat toate organismele la nivel internațional pentru găsirea unei soluții urgente.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a declarat că Washingtonul este de partea Turciei, aliatul său NATO, și solicită în continuare „să se pună capăt imediat acestei ofensive disprețuitoare de către regimul Assad, Rusia și forțele susținute de Iran”.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a cerut eliminarea de către toate părțile a „acestei situații periculoase”, a spus purtătorul de cuvânt al acestuia.

Citește și Reuniune de urgență a NATO, la cererea Turciei, pe Art.4. Rusia trimite două nave de război

Într-o convorbire telefonică cu ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, Stoltenberg „a condamnat atacurile aeriene nediscriminante, continuate, ale regimului sirian și ale aliatului său rus în provincia Idlib”.

Turcia a cerut regimului sirian să se retragă până joi noaptea din jurul posturile de observare turcești din Idlib, în timp ce Moscova a acuzat Ankara că a ajutat „teroriștii” din Siria.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te