Planul Israelului pentru atacul asupra Iranului. Siturile nucleare, o „linie roșie”: Un atac mortal

DE Daniel Toșa | Actualizat: 15.10.2024 - 11:17
Planul Israelului pentru atacul asupra Iranului. Siturile nucleare, o „linie roșie”: Un atac mortal - Foto: Profimedia images
Planul Israelului pentru atacul asupra Iranului. Siturile nucleare, o „linie roșie”: Un atac mortal - Foto: Profimedia images

Planul Israelului pentru atacul asupra Iranului. Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a comunicat președintelui american Joe Biden că ia în considerare atacarea armatei iraniene.

SHARE

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a comunicat președintelui american Joe Biden că ia în considerare atacarea armatei iraniene, și nu infrastructurilor petroliere sau nucleare, ca represalii pentru atacurile cu rachete lansate de Iran asupra Israelului, informează luni Washington Post, citând surse din apropierea discuției.

Planul Israelului pentru atacul asupra Iranului. Siturile nucleare, o „linie roșie”: Un atac mortal

Pe 1 octombrie, Iranul a lansat aproximativ 200 de rachete către Israel, acțiune considerată un răspuns la asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, și a liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, precum și a unui general al Gardienilor Revoluției, în urma unei lovituri israeliene în apropiere de Beirut.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a promis un atac "mortal, precis și surprinzător" împotriva Iranului, după un al doilea atac similar al Teheranului în mai puțin de șase luni.

Conform Washington Post, Netanyahu a avut miercuri o convorbire telefonică cu președintele Biden, prima discuție după mai bine de șapte săptămâni. Cu această ocazie, premierul israelian a anunțat intenția de a lovi infrastructura militară iraniană în urma atacurilor cu rachete.

Președintele Biden a avertizat anterior Israelul împotriva oricărei încercări de a viza instalațiile nucleare iraniene și s-a opus atacurilor asupra infrastructurii petroliere a Iranului.

Reacția Iranului

Teheranul, la rândul său, a reacționat prin a avertiza că un atac asupra infrastructurii sale ar putea provoca un "răspuns și mai puternic", un general al Gardienilor Revoluției afirmând că o lovitură asupra siturilor nucleare sau energetice ar depăși o "linie roșie".

Atacul israelian, care va face parte din "o serie de răspunsuri", este planificat înaintea alegerilor prezidențiale din 5 noiembrie din SUA și va fi conceput astfel încât să nu fie perceput ca o "ingerință politică" în acest context.

Nici biroul premierului israelian, nici Casa Albă nu au comentat despre aceste informații. Potrivit unui oficial american, Netanyahu a adoptat o "poziție mai moderată" în timpul discuției telefonice, ceea ce a influențat decizia lui Biden de a livra Israelului un sistem avansat de apărare antirachetă.

În acest context, Pentagonul a anunțat desfășurarea în Israel a sistemului american de apărare antirachetă THAAD, care va fi operat de militari americani, ca răspuns la atacurile cu rachete ale Iranului.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te