Planul B: Putin recrutează masiv și trimite mercenari în estul Ucrainei

DE Adina Mutăr | 23.12.2021 - 21:22
Putin recrutează masiv și trimite mercenari în estul Ucrainei/foto: kyiv post

Mercenarii ruși au fost desfășurați în estul Ucrainei, în urma unui mare efort de recrutare, în care s-a cerut „experiență de luptă”, pe fondul escaladării conflictului.

SHARE

Mercenari ruși au fost desfășurați în estul Ucrainei controlate de separatiști în ultimele săptămâni pe motiv că aceștia vor consolida apărarea împotriva forțelor guvernamentale ucrainene, au declarat surse locale pentru agenția Reuters.

Trimiterea acestor mercenari în număr mare în Ucraina ar putea fi un semn că președintele rus, Vladimir Putin, a ales să continue hărțuirea Ucrainei prin separatiștii proruși, renunțând deocamdată la o invazie directă a trupelor ruse.

Joi, Vladimir Putin a susținut că estul Ucrainei este rusesc și a cerut NATO să ofere „garanții de securitate” imediate, însă a renunțat la retorica de război, salutând discuțiile de pace cu SUA, care au acceptat discuții stabilite a avea loc în ianuarie. După aceste discuții, Putin își va defini strategia privind Ucraina.

În timpul conferinței de presă anuale de la sfârșitul anului, Putin a descris Ucraina drept „teritorii istorice” care au căzut în afara Rusiei după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Citește și

Putin spune că nu Rusia e de vină pentru prețurile mari la gaze: UE şi-a creat propriile probleme


Putin: Rusia preferă să nu aibă un conflict cu Ucraina și cu Occidentul. Vrem garanții imediat

 

El a spus că Donbass, o regiune ucraineană de la granița Rusiei, „nu s-a considerat niciodată altceva decât o parte a Rusiei” și că a fost „forțat să facă ceva în acest sens în 2014”.

Rusia a anexat Peninsula Crimeea de Ucraina în 2014 și i-a susținut pe separatiștii proruși care au ocupat o porțiune din regiunea industrială Donbas din estul Ucrainei în același an și continuă să lupte acolo cu forțele guvernamentale ucrainene.

Planul B al lui Putin include consolidarea pozițiilor separatiștilor din Donbas cu mercenari ruși.

Patru surse au confirmat pentru Reuters că a început recrutarea pentru a merge în estul Ucrainei. Două surse au spus că au acceptat oferta, un altul a refuzat. Recrutorii nu au dezvăluit pe cine reprezintă.

Unul dintre cei care au acceptat a spus că sunt căutați cei cu experiență de luptă, iar el avea anterior, în Ucraina, și Siria, angajat de grupuri de contractori de securitate ruși ale căror operațiuni au fost strâns aliniate cu interesele strategice ale Rusiei.

Mercenarii au fost trimiși de pe partea rusă a graniței cu regiunea Luhansk, controlată de separatişti, în estul Ucrainei.

Kremlinul spune că nu are nimic de-a face cu contractorii militari ruși privați ai căror agenți sunt voluntari fără nicio legătură cu statul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu există forțe regulate rusești sau consilieri militari în estul Ucrainei și nu au fost niciodată și că Moscova nu se gândește să trimită niciunul.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te