Pierderile, moralul și contraatacurile ucrainene blochează ofensiva Rusiei în Donbas

DE Daniel Toșa | 19.04.2022 - 08:59
Pierderile, moralul și contraatacurile ucrainene blochează ofensiva Rusiei în Donbas/FOTO: @ltgrusselhonore

Acumularea de trupe rusești în orașul Izyum din estul Ucrainei a fost încă un semn al unei viitoare ofensive rusești în ceea ce par a fi manevrele de deschidere a unei faze mai sângeroase a războiului, potrivit analiștilor.

SHARE

După ce s-au dispersat de pe ambele maluri ale râului Nipru, la nord de Kiev, la începutul acestei luni, trupele rusești par să plănuiască o "mișcare în clește" în jos de la Izyum, în nord, și în sus de la Mariupol, în sud, în încercarea de a împinge forțele ucrainene din regiunea Donbas și de a oferi o victorie cheie președintelui rus Vladimir Putin înainte de 9 mai, când Rusia marchează înfrângerea sovietică a Germaniei naziste.

Însă experții avertizează că o armată rusă epuizată, care se luptă cu probleme de moral, contraatacuri ucrainene și probleme de aprovizionare, ar putea să nu reușească să își atingă obiectivele ambițioase.

"Ucrainenii au avantajul de a fi în defensivă", a declarat Robert Bell, un fost oficial NATO și profesor la Universitatea Georgia Tech, care a adăugat că atacatorii au nevoie în mod tradițional de un raport de 3:1 față de apărători pentru a avansa cu succes.

Citește și: EXCLUSIV Primarul pro-rus din Chișinău își finanțează proiectele din banii bucureștenilor

Ucraina a înrolat recent până la 20.000 de soldați și, cu ajutorul livrărilor occidentale de sisteme de apărare aeriană, rachete antitanc și muniție, pare capabilă să supraviețuiască unui război de uzură.

În ciuda faptului că trupele rusești au încercuit orașul Mariupol la scurt timp după începerea războiului, acestea au înregistrat progrese reduse de-a lungul axei orașului Izyum din cauza problemelor legate de aprovizionare și de moral, potrivit unui raport publicat luni de Institutul pentru Studiul Războiului.

Citește și: Nebunia Ministerului rus al Apărării: „Ucrainenii vor să-și arunce bsericile în aer de Paște”

Ucrainenii rămân în poziții puternic fortificate la vest de linia de contact cu forțele separatiste, care a fost instituită din 2015, a explicat Bell.

Rușii sunt doar mulți și atât

Ofensiva rusă va miza pe utilizarea avantajul numeric al Rusiei, constând în echipamente militare grele, tancuri, vehicule blindate și putere aeriană, consideră experții.

În timp ce Rusia depășește cu mult vecinul său pro-occidental, rezervele sale de oameni și echipamente au suferit o lovitură considerabilă de la începutul invaziei.

Răsturnările militare sunt susceptibile de a avea un impact semnificativ asupra moralului rusesc, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

O înfrângere majoră pentru Kremlin a venit săptămâna trecută odată cu scufundarea navei amiral a flotei rusești din Marea Neagră, crucișătorul de rachete Moskva.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te