Peste 464 de dezertori ruși care au fugit de mobilizare cer acum protecție internațională în Spania

DE Daniel Toșa | 22.11.2022 - 14:12
Peste 464 de dezertori ruși care au fugit de mobilizare cer acum protecție internațională în Spania - FOTO: Profimedia

Mobilizarea anunțată în septembrie de președintele rus Vladimir Putin se face simțită și în Spania. În doar nouă luni, de la începutul invaziei rusești în Ucraina, cererile de azil din partea cetățenilor ruși au depăși totalul cererilor din 2020.

SHARE

Până în prezent, Ministerul de Interne a primit deja 464 de cereri de protecție internațională din partea rușilor care au fugit din țara lor, au confirmat pentru SER surse oficiale din cadrul Poliției Naționale.

Aproape jumătate dintre acestea, mai exact 45% din cazurile care sosesc, invocă "teama de recrutare sau dezertare", potrivit acestor surse. Cele mai multe dintre aceste persoane sunt cetățeni din Rusia care ajung în Spania pe cale rutieră, deși există și cazuri de cetățeni care sosesc cu avionul, în special pe aeroportul Adolfo Suárez-Barajas din Madrid, unde sunt asistați în sala de așteptare pentru solicitanții de azil.

"Ei sosesc cu vize turistice și, în principal, invocă obiecția de conștiință față de riscul de a fi recrutați. Am detectat, de asemenea, profiluri de persoane LGTBI și opozanți politici care nu doresc să se alăture rândurilor rusești, toți aceștia declarând că sunt grav afectați de represiunea rezultată în urma invaziei din Ucraina", a declarat pentru SER, Estrella Galán, director general al Comisiei spaniole pentru ajutorarea refugiaților (CEAR).

Citește și: România, obligată să-și reducă consumul de energie cu 5% în orele de vârf: Noile măsuri

Una dintre aceste persoane este Nikita Chibrin, după cum a dezvăluit săptămâna aceasta The Guardian, un cetățean rus în vârstă de 27 de ani care a făcut parte din Brigada 64 de puști motorizate a Gărzilor Separate, o unitate acuzată de comiterea de crime de război prin uciderea premeditată a civililor neînarmați la Bucha și Andriivka în martie. Acest soldat al forțelor armate ruse a aterizat în urmă cu câteva zile la Madrid pentru a cere azil politic.

El a decis să fugă din Rusia după ce a dezertat din unitatea sa din Ucraina în iunie, când le-a spus comandanților săi că se opune războiului și a fost amenințat cu închisoarea dacă dezertează. Chibrin a fugit ascunzându-se în interiorul unui camion care se îndrepta spre Rusia pentru a colecta alimente.

El este nerăbdător să depună mărturie în fața unui tribunal internațional cu privire la experiențele sale în Ucraina, a declarat la sosirea sa la Madrid: "Nu am nimic de ascuns", a spus el, "acesta este un război criminal declanșat de Rusia. Vreau să fac tot ce pot pentru a o opri.

Citește și: Sute de români și-au „rezolvat” facturile. Au fost prinși cu „intalații” de furat curent sau gaze

La nivel internațional, datele confirmă acest exod. Aproximativ 700.000 de cetățeni ruși au fugit din țara lor și au ajuns în Georgia, potrivit președintelui georgian Salome Zourabichvili, care a confirmat în urmă cu câteva zile. Dintre aceștia, potrivit lui Zourabichvili, aproximativ 100.000 de ruși au rămas în Georgia, în timp ce ceilalți 600.000 ar fi călătorit în alte țări, cum ar fi Turcia, Kazahstan, Georgia și Finlanda, potrivit Cadenaser.

În cazul Spaniei, sosirea în Spania a cetățenilor ruși care solicită azil este foarte redusă; în 2020, au fost înregistrate 458 de cereri de protecție internațională din această țară, adică 0,52% din numărul total de cereri notificate în acel an.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te