Peste 1,6 milioane de ucraineni au fost deportați în Rusia, relatează presa de stat rusă

DE Daniel Toșa | 02.06.2022 - 14:01
Peste 1,6 milioane de ucraineni au fost deportați în Rusia, relatează presa de stat rusă/FOTO: profimediaimages.ro

Peste 1,6 milioane de persoane din Ucraina și din republicile separatiste din regiunea Donbas au trecut în Rusia de la începutul invaziei Kremlinului, a relatat joi agenția de presă de stat rusă TASS, citând o sursă din cadrul forțelor de ordine.

SHARE

"Începând de miercuri dimineață, peste 1,6 milioane de persoane, inclusiv aproape 263.000 de copii, au trecut granița", a declarat sursa.

La începutul zilei de joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că urmărește o "politică criminală consecventă de deportare a populației ucrainene" în zone mai ales îndepărtate din Rusia, adăugând că peste 200.000 de copii au fost duși în Rusia până în prezent.

Scopul este "să fure oameni" și "să-i facă pe cei deportați să uite de Ucraina și să nu se mai poată întoarce", a declarat Zelenski.

Citește și: VIDEO Rusia pune rachetele nucleare pe poziții de atac după ajutorul militar al SUA pentru Ucraina

Potrivit TASS, 33.000 de persoane, dintre care 11.000 de copii, sunt în prezent ținute în 559 de centre de cazare temporară din Rusia.

Restul "au fost plasați la rude și în mod privat", a adăugat acesta.

Citește și: VIDEO Verdict: Amber Heard, vinovată de defăimarea lui Johnny Depp. Îi va plăti 15 milioane $ daune

Patru surse familiare cu cele mai recente evaluări ale serviciilor de informații occidentale au declarat pentru CNN la sfârșitul lunii mai că sute de mii de ucraineni au fost procesați în prezent printr-o serie de "tabere de filtrare" în estul Ucrainei.

Ei au fost apoi trimiși peste graniță, în Rusia, ca parte a unui program sistematizat de îndepărtare și relocare forțată, au spus sursele.

Rușii deportează populația ucraineană din orașele cucerite

În aprilie, o investigație a CNN a dezvăluit că forțele ruse și soldații separatiști aliați duceau locuitorii din orașul Mariupol la un așa-numit "centru de filtrare" înființat în Bezimenne, unde erau înregistrați înainte de a fi trimiși mai departe în Rusia, mulți dintre ei împotriva voinței lor.

La vremea respectivă, consiliul municipal din Mariupol a acuzat forțele rusești că au adus ucraineni în aceste centre ca parte a unui efort mai amplu de a mușamaliza potențiale crime de război prin "distrugerea" potențialilor martori.

Zelenski a mai afirmat că ucrainenii au fost forțați să se mute în Rusia.

"Documentele și mijloacele lor de comunicare sunt confiscate", a declarat el la 6 mai.

Potrivit lui Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, această practică "ar fi o încălcare a dreptului umanitar internațional și o crimă de război dacă oamenii ar fi strămutați cu forța din Ucraina în Rusia".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te