Cutremurul a zguduit localitatea Jishishan din provincia Gansu în noaptea de luni spre marți, avariind mii de case și drumuri. Salvatorii s-au grăbit să caute supraviețuitori prinși sub dărâmături care riscă să moară de frig.
Peste 100 de morți și sute de răniți după un cutremur devastator care a durat 20 de secunde, în China
Până marți dimineață, cutremurul a provocat moartea a 105 persoane și a avariat peste 4.700 de case în Gansu, au declarat autoritățile provinciale într-o conferință de presă.
În total, 397 de persoane din Gansu au fost rănite până în prezent, dintre care 16 în stare critică și 76 grav, au precizat autoritățile.
Unsprezece persoane au murit în provincia învecinată Qinghai, potrivit CCTV.
Cutremurul a avut loc chiar înainte de miezul nopții, în timp ce mulți ar fi dormit în casele lor. Acesta a avut o magnitudine de 5,9 grade la o adâncime de puțin peste 10 kilometri, potrivit United States Geological Survey. Administrația pentru cutremure din China a dat o valoare ușor mai mare, de 6,2 magnitudine.
Cutremurul a durat aproape 20 de secunde și a fost resimțit în capitala provinciei Lanzhou, la 102 kilometri distanță, a relatat CCTV.
CCTV footage captured the moment when a 6.2 magnitude earthquake hit Jishishan county, Linxia, Gansu Province, China on Monday midnight. According to Xinhua, more than 110 people have died in the quake. All-out rescue work is underway. pic.twitter.com/d0M2ETJQ7S
— Global Times (@globaltimesnews) December 19, 2023
Unele case din satele din Gansu și Qinghai s-au prăbușit, iar pompierii au scos supraviețuitori dintre dărâmături în întuneric, au arătat imagini de pe CCTV. Peste 1.600 de pompieri au fost mobilizați.
Cutremurul a întrerupt, de asemenea, alimentarea cu apă și electricitate, precum și semnalul de telefonie mobilă în unele zone, complicând eforturile de salvare.
Cea mai scăzută temperatură din Jishishan a fost de -14 grade Celsius, sau 6,8 grade Fahrenheit, în timpul nopții, potrivit CCTV.
Temperaturile sub zero grade reprezintă "cea mai mare provocare" pentru eforturile de salvare, a declarat Wang Duo, un expert implicat în operațiunile de salvare, pentru publicația de stat China Newsweek. Primele 72 de ore sunt considerate de obicei "perioada de aur" pentru salvare, dar această fereastră de timp prețios este scurtată în acest caz din cauza frigului pătrunzător, a spus Wang.
Întinderi mari din China, inclusiv din nord-vestul său, au fost cuprinse de un val de frig brusc în ultimele zile, temperaturile scăzând până aproape de minime istorice în unele zone nordice.
Cutremurul este pe cale să fie cel mai mortal care a lovit China în aproape un deceniu, de la un cutremur produs în provincia Yunnan din sud-vestul țării, care a ucis aproximativ 600 de persoane în 2014.
Provincia vecină Yunnan, Sichuan, a fost martora unui cutremur devastator cu magnitudinea 7,9 în 2008, care a ucis aproximativ 90.000 de persoane.