Peskov: „Criticile occidentale nu vor afecta planurile Rusiei de a amplasa arme nucleare în Belarus”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 27.03.2023 - 14:17
Purtătorul de cuvând al Kremlinului, Dimitri Peskov - Foto: Profimedia Images

Kremlinul și-a menținut poziția privind depozitarea de arme nucleare în țara vecină Belarus, după ce liderii occidentali au condamnat planurile președintelui rus Vladimir Putin ca fiind "periculoase și iresponsabile".

SHARE

"Evident, o astfel de reacție nu poate afecta planurile Rusiei", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor.

Peskov: „Criticile occidentale nu vor afecta planurile Rusiei de a amplasa arme nucleare în Belarus”

Putin a anunțat sâmbătă că Moscova intenționează să amplaseze arme nucleare tactice în Belarus, care se numără printre cei mai apropiați aliați ai Rusiei. Acesta a ajutat Rusia să lanseze invazia Ucrainei în februarie 2022, permițând forțelor Kremlinului să intre în țară dinspre nord.

Declarația lui Putin din weekend a stârnit reacții puternice în Occident. NATO a declarat că este "vigilentă" și "monitorizează îndeaproape situația", iar Lituania a cerut noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Citește și: Ciocniri militare intense între Iran și SUA pe teritoriul Siriei. Rusia dă Teheranului avioane Su-35

SUA a minimalizat mișcarea, spunând că nu există indicii că Rusia va folosi arme nucleare.

Armele pe care Putin intenționează să le mute în Belarus nu sunt arme nucleare strategice, acele rachete balistice intercontinentale gigantice care, dacă sunt lansate, ar putea pune capăt vieții pe Pământ.

Armele nucleare tactice sunt mai mici, dar puternice, și pot fi folosite pe câmpul de luptă. Putin a amenințat cu posibilitatea unui război nuclear în ultimul an, mai ales când operațiunea sa militară din Ucraina se clatină.

Citește și: Județul cu cei mai mulți români care trăiesc din ajutorul social. Primesc aproape 300 de lei pe lună

Acest lucru ar putea ajuta la explicarea contextului anunțului lui Putin. Este un om cu multe probleme în acest moment. Forțele rusești bombardează din aer orașele ucrainene, dar războiul lor terestru nu face prea multe progrese.

În afară de câteva noi acorduri comerciale cu China, Putin nu a obținut prea multe de la summitul său cu liderul chinez Xi Jinping. Dacă este ceva, Rusia pare să fie acum partenerul junior al Chinei.

Apoi, mai există Curtea Penală Internațională și mandatul de arestare pe care l-a emis pe numele lui Putin.

Putin spune că Rusia construiește deja o instalație de depozitare pentru armele nucleare tactice, care va fi gata până în iulie. El nu a dat o dată anume la care armele tactice vor ajunge.

Mai mult, notează el, Rusia are deja 10 avioane capabile să transporte arme nucleare, precum și mai multe sisteme de rachete Iskander cu rază scurtă de acțiune care ar putea transporta arme nucleare, potrivit CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te