PE cere eliberarea „imediată şi necondiţionată” a lui Navalnîi, o nouă abordare a relaţiei UE-Rusia

DE Alexandru Pop | Actualizat: 30.04.2021 - 17:01
PE cere eliberarea „imediată şi necondiţionată” a lui Navalnîi, o nouă abordare a relaţiei UE-Rusia/FOTO: europarl.europa.eu/AFP/Kirill KUDRYAVTSEV

Parlamentul European a cerut eliberarea „imediată şi necondiţionată” a lui Navalnîi, dar și o nouă abordare a relaţiei UE-Rusia, într-o rezoluţie adoptată joi. Nu este prima oară când forul legislativ european solicită ca UE să fie mult mai dură și mai directă cu Federația Rusă.

SHARE

În rezoluţia adoptată cu 569 de voturi pentru, 67 împotrivă şi 46 de abţineri, eurodeputaţii semnalează că preşedintele rus Vladimir Putin este "responsabil personal" pentru protejarea vieţii lui Navalnîi, a cărui stare de sănătate s-a deteriorat în detenţie deşi a încetat greva foamei.

Eliberarea „imediată şi necondiţionată” a lui Navalnîi

Parlamentul European mai deplânge faptul că justiţia rusă consideră drept organizaţie "extremistă" fundaţia anticorupţie condusă de Navalnîi şi cere Moscovei să "înceteze actele de hărţuire, intimidare şi atacurile împotriva opoziţiei, societăţii civile", făcând astfel referire la reprimarea protestelor pro-Navalnîi.

Citește și: Un Lamborghini al proxenetului Spaidăr, care a bătut un ginecolog, scos la licitație de stat

Cu privire la desfăşurarea trupelor ruse la graniţa cu Ucraina, pe care Rusia a anunţat că le retrage la baze, textul rezoluţiei cere UE să tragă concluziile ce se impun şi şefului diplomaţiei europene Josep Borrell să pregătească un acord cu cele 27 de state membre "privind noi acţiuni comune".

Eurodeputaţii mai cer Uniunii Europene să elaboreze "o nouă abordare" în relaţiile cu Rusia şi noul regim de sancţiuni europene care vizează încălcarea drepturilor omului să aibă în vedere şi corupţia, la fel ca în cazul Legii Magniţki în SUA.

Citește și: Obligaţia carantinei pentru persoanele vaccinate sau cu un test PCR negativ, eliminată în Cipru

PE îşi exprimă în rezoluţie şi "profunda solidaritate" cu Republica Cehă, în urma investigaţiei acesteia care a stabilit că Rusia se află în spatele exploziei dintr-un depozit de muniţii în 2014, potrivit Agerpres.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.