Ce este „lupta perpetuă”, strategia prin care Viktor Orban vrea să cucerească Europa ?

DE Florin Budescu | Actualizat: 13.01.2024 - 16:55
Pe ce se bazează Viktor Orban, când vrea să cucerească Europa - Foto: Facebook/Összhangban a Fidesszel

Pe ce se bazează Viktor Orban, când vrea să cucerească Europa, cu iliberalismul său? Visul european al lui Viktor Orban pare încă foarte îndepărtat.

SHARE

Pe ce se bazează Viktor Orban, când vrea să cucerească Europa, cu iliberalismul său?. Visul european al lui Viktor Orban pare încă foarte îndepărtat, în acest moment.

Noile forțe de dreapta nu vor putea crea un nou bloc politic în Europa, în acest an, spune Júlia Lakatos, directorul internațional al Centrului de Analiză a Politicii de Echitate, care a studiat rolul forțelor conservatoare netradiționale.

Pe ce se bazează Viktor Orban, când vrea să cucerească Europa

Potrivit politologului, ascensiunea noilor forțe de dreapta, inspirate de politicile (n.n.: iliberale) ale lui Orbán, se datorează faptului că mainstream-ul european nu este dispus să se confrunte cu nemulțumirile sociale și politizează doar pe o bază ideologică, conform publicaţiei independente index.hu, care nu foloseşte termenul de "iliberalism".

Index.hu scrie despre "forţe conservatoare netradiţionale" şi despre "noile forţe de dreapta", referindu-se la partidele iliberale şi celelate formaţiuni politice europene suveraniste şi antieuropene.

Data alegerilor pentru Parlamentul European se apropie, scrie publicaţia, iar "premierul ungar a luat singura poziție, la ultima ședință a Consiliului European, cu privire la Ucraina, când a rămas singur împotriva opiniei unanime a celor 26 de state membre".

Citeşte şi: Viktor Orban compară UE cu tancurile Uniunii Sovietice

Este bine cunoscut faptul că acesta nu este primul și cel mai probabil nu ultimul caz în care Viktor Orbán generează un conflict deschis și merge împotriva curentului european.

Dar care este rădăcina poziției partidelor de guvernământ, contrară curentului dominant? "În anul 2024, noile partide de dreapta vor câștiga teren în Europa, în multe cazuri inspirate și de politica lui Orbán sau nu?" - se întreabă index.hu.

Poziția lui Viktor Orbán poate părea neobișnuită, dar nu este unică nici în istoria Uniunii Europene, nici în istoria Ungariei. Dacă privim evenimentele în oglinda istoriei maghiare, vedem o luptă perpetuă, care pare să se repete în prezent.

Citeşte şi: Ucraina îl somează pe Orban privind „Ungaria Mare”: Revizionismul, inacceptabil

"Noi, ungurii, suntem cei care ne apărăm în direcția estică, iar Occidentul nu ne acceptă și nici nu ne înțelege. Politicienii noștri dinainte doreau de asemenea ca Occidentul să le recunoască meritele și să-i trateze ca parteneri egali", explică publicaţia online.

Această voință se reflectă și în politica maghiară de astăzi, când guvernul cere mai mult respect de la Uniunea Europeană.

"Există un punct de întâlnire pentru cele două părți, deoarece sunt probleme în care interesele coincid, dar trebuie să vedem și că părțile privesc lumea din perspective foarte diferite", spune Júlia Lakatos, directorul internațional al Centrului de Analiză a Politicii de Echitate.

Citeşte şi: Ungaria blochează intrarea în Schengen, pe alte coordonate. Care este noua motivaţie

Potrivit acesteia, poziția premierului maghiar este adânc înrădăcinată în cultura politică maghiară şi se bazează pe tradițiile istorice maghiare.

Prin urmare, este familiară multor alegători maghiari, în timp ce este complet necunoscută și prin urmare de neînțeles pentru un străin.

Politologul crede că pozițiile conducerii maghiare și ale mainstream-ului occidental se pot apropia doar dacă se înțeleg reciproc: cele două puncte de vedere complet diferite, construite pe experiențe istorice diferite și, prin urmare, percepția lor diferită asupra Europei.

Percepţie iiberală

„Percepția lui Orbán este că uniunea s-a schimbat față de când a aderat Ungaria, iar aceasta a fost o schimbare într-o direcție negativă, care trebuie corectată.

În trecut, așteptările identificării ideologice erau mai mici şi mai degrabă interesul economic comun a ținut statele membre împreună.

Dar și-a dat seama că există o deziluzie socială semnificativă față de Uniunea Europeană, deoarece aceasta nu a îndeplinit așteptările Ungariei.

Viktor Orbán poate simți că poate câștiga, pentru că există ceva ce cealaltă parte pur și simplu nu înțelege”, a adăugat politologul.

Orban crede că UE e o comunitate ideologică

Júlia Lakatos consideră că premierul ungar percepe schimbările care au loc în Uniunea Europeană, procesul de dezvoltare care a caracterizat ultimii treizeci de ani, în timp ce vede că o parte semnificativă a alegătorilor simte că statele membre nu sunt egale nici politic, nici economic, în ciuda faptului că reducerea diferențelor regionale este unul dintre principiile de bază ale integrării UE.

Uniunea Europeană a devenit o comunitate ideologică, crede Orban, în care acceptarea valorilor europene nu mai este subiect de dezbatere politică.

Vor să pună în discuţie valorile europene

"Dar valorile europene le vedem altfel, vrem să le discutăm. Vrem să discutăm ce înseamnă valorile europene, pentru că nu poate exista o singură abordare", susţine Lakatos, încercând să se pună în pielea lui Orban.

"Dezbaterea politică culminează cu faptul că un partid crede că acest lucru nu poate fi dezbătut, în timp ce cealaltă parte face din aceasta esența politicii sale: vrea să schimbe Uniunea Europeană.

Astfel, s-ar reveni la un trend anterioară, când existau dispute mult mai mari între statele membre, decât în ​​prezent", a spus Júlia Lakatos.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te